Ecodriving – många har dålig koll på bränslesnål bilkörning

  • Med rätt körteknik minskar du både bränsleförbrukning och bränslekostnader.
  • Håll rätt lufttryck i dina däck, då minskar motståndet och bränsleförbrukningen.

Ecodriving gynnar både miljön och din plånbok. Men många svenskar har i dag dålig koll på ecodriving. Vet du hur man kör miljövänligt? Här kommer några tips!

Många svenskar har ingen koll på sin bränslesnåla bilkörning, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av bilauktionssajten Kvdbil. 40 procent svarade nämligen att de inte har någon aning om hur bränslesmart de kör eftersom att de inte mäter det. Samtidigt är det många som svarar att de alltid eller åtminstone ibland tänker på att köra bränslesnålt, särskilt de i åldersgruppen 16–34 år.

Så mäter du ecodrivning

För att mäta din förbrukning kan du till exempel följa bränsleåtgången under körning eller övervaka den via bilens informationssystem eller genom en app som registrerar hastigheten, hårda inbromsningar eller accelerationer.

– Den som vill köra miljövänligt utan alltför stora ansträngningar ska välja en bil med låg bränsleförbrukning som har modern och bra utrustning som underlättar Eco-körningen. En start- och stoppknapp är ett exempel på en sådan funktion. I många nyare bilmodeller finns också möjlighet att mäta hur miljösmart du kör, säger Henrik Otterstedt, vice vd på Kvdbil.

Ecodriving – så gör du

Med rätt körteknik kan du enligt Gröna Bilister minska din bränsleförbrukning med upp till 15 procent och på så vis också få lägre bränslekostnader. Här kommer 5 enkla knep!

1. Håll hastigheten
Håll hastigheten när du är ute och kör, du vinner inte mycket tid på att köra fortare än tillåtet, däremot förlorar du pengar eftersom att du förbrukar mer bensin.

2. Motorbromsa
När du använder motorbroms istället för fotbroms förbrukar du inget bränsle. Motorbromsning är när du släpper på gasen helt och håller koll på motorns varvtal, när den når cirka 1 200 varv per minut växlar du ner och får en motorbromsning.

3. Hoppa över växlar
För att undvika att använda kopplingen för mycket och på så vis spara bensin kan du växla direkt från tvåan till fyran eller från trean till femman.

4. Fixa motorvärmare
När du startar en kall motor ökar bränsleförbrukningen och avgasutsläppen. Använder du en motorvärmare kan du spara upp till en deciliter bränsle per körning.

5. Ta bort takboxen
När du inte använder takboxen för att frakta något bör du montera ner den. Takboxen ökar nämligen luftmotståndet vilket i sin tur leder till ökad bränsleförbrukning.

Fler enkla tips på hur du kör bränslesnålt hittar du här.

Leasa eller köpa bil

Leasa eller köpa bil – vad är bäst?

För att ta reda på om det är bäst att leasa eller köp bil har vi listat för- och nackdelar med de olika alternativen. Dessutom…

Bilfinansiering

Bilfinansiering – här är alternativen

Billån, privatlån eller medlemslån? Det finns många olika sätt att finansiera bilen på. Här är en snabb guide om bilfinansiering.

vilken färg på bilen är bäst

Vilken färg på bilen är bäst för andrahandsvärdet?

Vill du öka chansen för att kunna sälja din bil vidare till ett bra pris är det viktigt att välja en bilfärg som attraherar köparen.…

elbilar och hybridbilar

Elbilar och hybridbilar ökar kraftigt

Elbilar och hybridbilar har ökat med 60 procent i Sverige. Och nu är det rätt läge att haka på trenden, med det nya bonus malus-systemet…

Dieselbilar framtid

De nya miljözonerna – så påverkas du som bilägare

Från och med 2020 får Sveriges kommuner möjligheten att införa tre olika miljözoner för fordonstrafik. Privata Pengar reder ut vad detta innebär i praktiken. Vilka…

Visa fler