Nu är det hög tid att jämka!

  • När du ansöker om skattejämkning blir den skatt som dras varje månad mer rätt från början.
  • Om du inte har jämkat rättas skatteavdraget till när du deklarerar. Då kan du antingen få restskatt eller skatteåterbäring beroende på om du betalat för mycket eller för lite skatt.

    Foto: Fialotta Bratt/Skatteverket

Dags att jämka. Du som till exempel har flera arbetsgivare eller bolån kan slippa en eventuell restskatt och få skatteåterbäring direkt på lönen varje månad genom att jämka.

Den 5 november var sista dagen för att ansöka om skattejämkning för att den ska gälla från och med januari 2019. Men lugn, för dig som missade ansökningsdatumet är det så klart inte försent. Skicka in ansökan så snart som möjligt, jämkningen gäller så fort Skatteverket fått in din ansökan och fattat ett beslut.

Därför ska du jämka

När du jobbar dras en preliminär skatt på din lön varje månad. Om den skatten i efterhand visar sig vara för hög eller för låg kan det resultera i att du antingen måste betala tillbaka en restskatt eller att du får tillbaka pengar – så kallad skatteåterbäring.

Det kan finnas flera anledningar till att din skatt kan behöva justeras på det här viset. Till exempel om du inte jobbar hela året, har flera arbetsgivare eller bolån och stora räntekostnader.

När du ansöker om skattejämkning blir den skatt som dras varje månad mer rätt från början. På så vis kan du till exempel få din skatteåterbäring varje månad istället för en gång om året och då själv ta hand om pengarna genom att investera eller sätta in dem på ett bra sparkonto.

Så gör du för att jämka

När du vet eller kan uppskatta hur stor din inkomst kommer att vara för hela året är det dags att jämka. Då skickar du in en ansökan till Skatteverket som sedan återkommer med ett beslut som du lämnar till din arbetsgivare. Det här gäller bara om du vill betala en lägre skatt. Vill du istället betala en högre skatt räcker det med att bara meddela din arbetsgivare.
Om dina inkomster eller avdrag förändras under året bör du ansöka på nytt.

Nya regler för att jämka 2019

Tidigare år har 60 000 personer haft en stående skattejämkning där de varje höst fått en fråga från Skatteverket om de vill fortsätta jämka. Men från och med nu måste du istället göra en ny ansökan varje år. Orsaken till detta är att Skatteverket vill ha mer aktuella uppgifter.

Läs mer om de skattemässiga fördelarna med jämkning här.

Rutavdrag 2019

Rutavdrag 2019 – allt du behöver veta om rutavdrag

Vid till exempel städning och barnpassning kan du ha rätt att dra av hela 50 procent av kostnaden. Men för att ta del av rutavdraget…

Tv-licens

Tv-licens 2019 – så mycket ska du betala i ny tv-licens

Måste alla betala den nya tv-licensen? Hur mycket ska jag betala? Och vad händer med min gamla tv-licens? Vi svarar på några av de vanligaste…

köpa hus

Här är en komplett checklista när du ska köpa hus

Pantbrev, undersökningsplikt, lagfart och fastighetsavgift. Det finns många saker att tänka på när du ska köpa hus. Vi guidar dig genom husköpet och förklarar de…

Sälja bostad

Så lång tid tar det att sälja bostaden där du bor

Färska siffror från Booli visar att det tar längre och längre tid att sälja sin bostad. Men inte överallt. Här är listan som visar hur…

BankID bedrägeri

BankID-bedrägeri ökar – så skyddar du dig

Här är de tre vanligaste BankID-bedrägerierna – och tips på hur du skyddar dig mot dem.

Visa fler