1 av 4 över 55 år vet inte hur mycket de kommer få i pension

  • Komplettera din allmänna pension och tjänstepension med ett privat sparande för en högre pension.
  • Många över 55 år inser att det finns vissa saker de hade planerat att göra som de inte kommer ha råd med som pensionär, enligt en Sifo-undersökning.

Många svenskar i 60-årsåldern har dålig koll på hur mycket de kommer få i pension och önskar att de hade satt sig in i pensionssystemet tidigare. Här kommer några tips till dig som snart ska gå i pension.

Mer läsning: Här är din nya pensionsålder 

Hur mycket får jag i pension? Den frågan ställer sig många men faktum är att var fjärde person över 55 år inte vet hur mycket de kommer att få i pension, enligt en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Swedbank. Kunskapen ökar dock med åldern men många önskar att de hade satt sig in i hur pensionssystemet fungerar tidigare.

Hur fungerar pensionssystemet?

Man brukar säga att pensionen består av tre delar: allmän pension, tjänstepension och privat sparande. Den allmänna pensionen från staten baseras på din livsinkomst, hur länge och mycket du har arbetat och vad du har tjänat styr alltså hur mycket du kommer att få ut som pensionär. I den allmänna pensionen finns en del som heter premiepension vilken du kan påverka genom att välja vilka fonder du vill spara i.

Arbetar du på en arbetsplats med kollektivavtal betalar din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension. Precis som premiepensionen kan du påverka tjänstepensionen genom fondval.

Valen som påverkar pensionen

Undersökningen från Sifo visar även att nästan hälften av de svarande i åldern 55–64 år inser att det finns vissa saker de hade planerat att göra som de inte kommer ha råd med som pensionär.

Cirka en av fem över 55 år önskar att de hade valt ett annat yrke som gav en högre lön och bättre pension, av kvinnorna svarar 13 procent dessutom att de önskar att de hade jobbat heltid i större utsträckning.

– Pensionssystemet, inklusive tjänstepension, ger för de flesta en pension på omkring 60 procent av slutlönen. Många av de val man gör under sitt arbetsliv påverkar pensionen, det är det viktigt att veta om, så man förstår effekten av olika livsval, säger Arturo Arques, privatekonom för Swedbank och sparbankerna, i ett pressmeddelande.

Här är 3 tips till dig som snart ska gå i pension

1. Om du har möjlighet att jobba längre än till 65 år är det bra att försöka göra det eftersom varje år du jobbar efter att du har fyllt 65 år ger cirka 7–8 procent mer i pension.

2. Om du sparar i fonder kan det vara läge att gå från aktier till räntesparande med lägre risk när du närmar dig pensionsåldern.

3. Om du har tjänstepension kan du välja om du vill ha återbetalningsskydd eller inte. Ett återbetalningsskydd innebär att din tjänstepension kommer att betalas ut till din make, maka, sambo eller barn när du avlider. Väljer du att ta bort skyddet kommer din tjänstepension att delas ut genom arvsvinster till andra i försäkringskollektivet när du går bort. Du kan inte ta del av andras arvsvinster så länge du har ett återbetalningsskydd. Därför kan du fundera över om det kanske är så att din partner och dina barn har en så pass stabil ekonomi att de klarar sig själva. I sådana fall kan det vara smart att ta bort skyddet, det kan nämligen ge dig en högre pension.

Hur mycket får jag i pension?

Är du nyfiken på hur mycket du kommer få i pension kan du gå in på minpension.se och se ungefär hur stor pension du får.

Mer läsning:
Expertens 9 bästa tips som ökar din pension
9 tips till dig som vill gå i pension vid 61

Tradingmamman

Tradingmamman: ”Jag sparar på ett vanligt sparkonto”

Tradingmamman Patricia Hjärtner har handlat med aktier i 18 år och livnär sig i dag på daytrading. Hon driver också bloggen Tradingmamman och utbildar andra…

Hur blir man rik

Hur blir man rik? Tre stora ekonomiprofiler svarar!

Tjäna pengar och bli ekonomiskt oberoende. Kan alla lyckas med det? Hur blir man rik egentligen? Vi lät tre riktiga proffs på sparande dela med…

Pensionsspara

Pensionsspara – Expertens 9 bästa tips som ökar din pension

Oavsett om du har lång eller kort tid kvar till din pension finns det många sätt att öka pensionen på. Vi har pratat med en…

pension vid 61

9 tips till dig som vill gå i pension vid 61

Drömmer du om att gå i pension vid 61? Du är inte ensam. Men för de allra flesta sätter ekonomin käppar i hjulen. För att…

Nya premiepensionen

Nya premiepensionen – nu blir ditt pensionssparande tryggare

I början av juni påbörjades arbetet med det nya fondtorget och om två år, 2020, kommer den nya premiepensionen att vara på plats. Så här…

Visa fler