5 viktiga saker att tänka på när du ska bygga bastu

  • Kostnaden för en bastu skiljer sig såklart mycket åt beroende på storlek, typ och om du bygger den själv eller köper en färdig.
  • Av säkerhetsskäl bör det inte gå att låsa bastun utifrån och dörren ska öppnas utåt.

Ska du bygga bastu för första gången? Här får du en enkel guide där vi går igenom några saker som är viktiga att tänka på när du bygger bastu.

1. Var vill du ha din bastu?

Något av det första du bör göra när du ska bygga bastu är att fundera på var du vill ha din bastu, eftersom att det ofta styr bastuns storlek och typ. Vill du bygga en bastu i källaren? Placera den i ditt badrum? Eller bygga en fristående bastu på din tomt?

2. Olika bastutyper

När du har funderat över bastuns läge är det dags att välja vilken typ av bastu du vill ha. Här kommer några vanliga alternativ:

Våtbastu
En riktigt klassiker är våtbastun där du kastar vatten på stenarna i aggregatet för att höja luftfuktigheten. Våtbastun kan vara både eldriven och vedeldad, vilken då kräver skorsten. Temperaturen brukar ligga på omkring 65–75 grader. Är våtbastun vedeldad krävs lite mer arbete för att få den varm.

Torrbastu
Torrbastun påminner om en våtbastu och fungerar ungefär likadant men har ett särskilt aggregat som gör att temperaturen är mycket högre än i en våtbastu, ofta uppåt 100 grader.

Ångbastu
En ångbastu har något lägre temperatur, omkring 50–60 grader, men desto högre luftfuktighet. Ångbastun drivs av en ånggenerator och räknas som våtutrymme vilket ställer andra krav på bygget.

Kombibastu
I en kombibastu får du en kombination av aggregat och ånggenerator vilket gör att du kan få både en torr-, våt- eller ångbastu i ett. I dag finns det många olika typer av kombiaggregat att välja mellan.

Infraröd bastu
En infraröd bastu drivs inte av något aggregat utan värms upp av infraröda lampor som ger värme direkt på kroppen snarare än luften. Värmen uppfattas ofta därför behaglig och temperaturen ligger på uppåt 65 grader.

3. Bygga själv eller köpa färdig?

För en van snickare kan det vara både roligt och enkelt att bygga sin bastu. För den som inte är lika händig finns det i dag färdiga byggsatser där du med hjälp av instruktioner sätter ihop bastun själv. Detta kan i många fall vara billigare än att bygga bastun från grunden själv. Vill du helst slippa att plocka fram verktygslådan kan du istället anlita en hantverkare som gör jobbet åt dig, eller beställa en nyckelfärdig bastu som levereras direkt till din tomt.

4. Behöver jag bygglov för att bygga bastu?

Bygger du en bastu som är max 25 kvadratmeter stor på din tomt behövs inget bygglov. Däremot kan du i många fall behöva göra en anmälan till byggnadsnämnden och då måste du avvakta med bygget till dess att du får ett startbesked.
Läs mer: Då kan attefallshusen bli större

5. Hur mycket kostar det att bygga bastu?

Kostnaden för en bastu kan ligga på omkring 20 000 kronor och uppåt, priset skiljer sig såklart mycket åt beroende på storlek, typ och om du bygger den själv eller köper en färdig. Kolla upp olika återförsäljare och jämför dem med varandra innan du bestämmer dig. Tänk på att kostnader för bland annat installation av el och ventilation ofta tillkommer.

Några säkerhetstips om du bygger bastun själv

• Eftersom en bastu kan bli väldigt fuktig är det extra viktigt att anlita en behörig elektriker som installerar all typ av el i bastun, så att detta blir korrekt utfört.

• Välj rätt trä för sittbrädorna, de bör vara i en träsort som inte blir allt för het att sitta på, till exempel asp eller abachi. Rådfråga i din bygghandel.

• Av säkerhetsskäl ska dörren till bastun monteras så att den öppnas utåt eftersom det är lättare att trycka upp en dörr på det sättet. Dörren bör också ha tillräckligt marginal så att träet inte sväller och dörren blir trög att öppna.

• Tänk på att sätta upp någon form av skydd för aggregatet så att du inte bränner dig på det. Och installera ett aggregat med värmespärr så att temperaturen inte kan överstiga 110 grader.

• Eftersom temperaturen i en bastu kan bli väldigt hög är det viktigt att det finns en bra ventilation. Annars kan golv och bänkar bli alldeles för heta och risken är att tak och väggar tar skada.

Taggar

Pensionsålder 2019

Pensionsålder 2019 – så länge måste du jobba

Dagens 35-åringar ska jobba tills de är 70 år och dagens 5-åringar tills de är 72 år – så ser Pensionsmyndighetens förslag ut. Hur länge…

Elpriser 2019

Elhandelspriserna har ökat med över 50 procent – på ett år!

Sedan 2017 har elhandelspriserna i Sverige ökat med i snitt 51,4 procent, enligt Nils Holgerssons årliga undersökning. Så här ser elpriserna ut att utvecklas under…

Rutavdrag 2019

Rutavdrag 2019 – allt du behöver veta om rutavdrag

Vid till exempel städning och barnpassning kan du ha rätt att dra av hela 50 procent av kostnaden. Men för att ta del av rutavdraget…

jämka

Nu är det hög tid att jämka!

Dags att jämka. Du som till exempel har flera arbetsgivare eller bolån kan slippa en eventuell restskatt och få skatteåterbäring direkt på lönen varje månad…

Tv-licens

Tv-licens 2019 – så mycket ska du betala i ny tv-licens

Måste alla betala den nya tv-licensen? Hur mycket ska jag betala? Och vad händer med min gamla tv-licens? Vi svarar på några av de vanligaste…

Visa fler