Utbildningar som ger jobb med hög livslön

  • Den genomsnittliga livslönen för en person med akademisk utbildning är cirka 16 procent högre jämfört med någon som bara har gått gymnasiet.
  • Enligt Sacos studie har en person med tandläkarutbildning en livslön som är cirka 23 procent högre än en person med enbart gymnasieutbildning.

Ofta lönar det sig att plugga vidare efter gymnasiet – men inte alltid. Här är de utbildningar som ger jobb med högst respektive lägst livslön.

För det allra flesta lönar det sig att gå en akademisk utbildning efter gymnasiet. Enligt en studie från Saco är den genomsnittliga livslönen för en person med akademisk utbildning cirka 16 procent högre jämfört med någon som bara har gått gymnasiet. De utbildningar som ger jobb med en hög livslön är bland annat civilingenjörer, civilekonomer, jurister och läkare.

Men tyvärr är det inte alla utbildningar som lönar sig i längden. Det finns flera utbildningar där det ur ett ekonomiskt perspektiv hade varit mer lönsamt att börja jobba direkt efter gymnasiet istället för att plugga vidare. Dessa utbildningar gäller ofta kvinnodominerade yrken inom kommun och landsting så som lärare, socionomer och sjuksköterskor.

5 utbildningar som ger jobb med hög livslön

1. Läkare. En person med läkarutbildning har en livslön på 26,1 miljoner kronor vilket är cirka 59 procent mer än en person med enbart gymnasieutbildning. En läkare tjänar in sin utbildning vid 33 års ålder.

2. Jurist. En person med juristutbildning har en livslön på 23,6 miljoner kronor vilket är cirka 44 procent mer än en person med enbart gymnasieutbildning. En jurist tjänar in sin utbildning vid 34 års ålder.

3. Ekonom. En person med ekonomiutbildning har en livslön på 23,5 miljoner kronor vilket är cirka 43 procent mer än en person med enbart gymnasieutbildning. En ekonom tjänar in sin utbildning vid 35 års ålder.

4. Civilingenjör. En person med civilingenjörsutbildning har en livslön på 23,1 miljoner kronor vilket är cirka 41 procent mer än en person med enbart gymnasieutbildning. En civilingenjör tjänar in sin utbildning vid 33 års ålder.

5. Tandläkare. En person med tandläkarutbildning har en livslön på 20,3 miljoner kronor vilket är cirka 23 procent mer än en person med enbart gymnasieutbildning. En tandläkare tjänar in sin utbildning vid 36 års ålder.

5 utbildningar med låg livslön

1. Konstnär. En person med konstnärlig utbildning har en livslön på 14,6 miljoner kronor vilket är cirka 10 procent mindre än en person med enbart gymnasieutbildning. En person med konstnärlig utbildning tjänar alltså inte på att utbilda sig.

2. Arbetsterapeut. En person med arbetsterapeututbildning har en livslön på 14,7 miljoner kronor vilket är cirka 10 procent mindre än en person med enbart gymnasieutbildning. En arbetsterapeut tjänar alltså inte på att utbilda sig.

3. Lärare (årskurs 1–6). En person med lärarutbildning mot grundskolans tidiga år har en livslön på 15,2 miljoner kronor vilket är cirka 7 procent mindre än en person med enbart gymnasieutbildning. En grundskollärare tjänar alltså inte på att utbilda sig.

4. Sjuksköterska. En person med sjuksköterskeutbildning har en livslön på 15,9 miljoner kronor vilket är cirka 3 procent mindre än en person med enbart gymnasieutbildning. En sjuksköterska tjänar alltså inte på att utbilda sig.

5. Socionom. En person med socionomutbildning har en livslön på 16,1 miljoner kronor vilket är cirka 1 procent mindre än en person med enbart gymnasieutbildning. En socionom tjänar alltså inte på att utbilda sig.

Källa: Saco. Beräkningarna är baserade på 2014 års löner och regelverk.

Vill du veta livslönen för just din yrkesgrupp, gå in på Sacos hemsida.

Vad är livslön?

Livslön är ett annat sätt att jämföra löner, istället för att bara titta på månads- eller årslön räknar man istället in lön, studietid, studielån, risken för arbetslöshet, skatter och pensioner. De som går en akademisk utbildning kommer ofta in på arbetsmarknaden senare vilket leder till färre år av både lön och pension.

taxfree

9 av 10 produkter inte billigare på taxfree

Vill du fynda skönhetsprodukter på taxfree innan resan? Då är det smart att först spana in priserna på nätet. I många fall kan det nämligen…

kontantlöst samhälle

Kontantlöst samhälle – 7 av 10 svenskar klarar sig utan kontanter

Kontantanvändandet minskar och många skulle i dag klara sig helt utan kontanter. Samtidigt har betalningslösningen Swish ökat enormt på bara fyra år. Det visar en…

Privatekonomi i skolan

Privatekonomi i skolan – 9 av 10 vill att privatekonomi ska läras ut i skolan

Nio av tio svenskar vill att privatekonomi ska vara med på skolschemat och fler än hälften vill att pensionskunskap ska ingå i skolan. Det visar…

Pension 2018

Pension 2018 – Pensionärer har mer pengar nu än när de jobbade

Majoriteten av svenska pensionärer har mer pengar att röra sig med nu än när de arbetade. Det visar en sammanställning från SVT Nyheter som bygger…

Michelinkrog

Äta på en Michelinkrog till lågt pris? Ja, det är faktiskt möjligt!

Ett besök till en Michelinkrog kan kosta en förmögenhet, men inte om restaurangen tilldelats en Bib Gourmand – då kan du få lyxig mat för…

Visa fler