Pensionsspara – Expertens 9 bästa tips som ökar din pension

”Det går att rädda pensionen på olika sätt beroende på var i livet du är just nu”, säger Marcus Lindenius, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten.
Olika fonder har olika höga avgifter. I orangea kuvertet kan du se vilka avgifter du betalar inom din premiepension. Foto: Pensionsmyndigheten
Spara

Oavsett om du har lång eller kort tid kvar till din pension finns det många sätt att öka pensionen på. Vi har pratat med en pensionsexpert som delar med sig av sina bästa tips.

Många oroar sig för sin pension, men det finns faktiskt flera sätt att förbättra den på, oavsett om du har lång eller kort tid kvar till den. Börja med att ta reda på hur din pension ser ut genom att gå in på pensionsmyndigheten.se eller minpension.se. Där kan du se hela din pension i detalj och sedan fundera på vilka åtgärder du kan ta till för att förbättra den.

Bostadsbyggande
Marcus Lindenius, Pensionsmyndigheten

– Ju tidigare du inser att du har möjlighet att förbättra din pension desto bättre. Grundregeln är såklart att komma in i arbetslivet tidigt. Har du jobbat deltid under en större del av arbetslivet påverkar det tyvärr pensionen negativt, men det går ändå att rädda pensionen på olika sätt beroende på var i livet du är just nu, säger Marcus Lindenius, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, som här delar med sig av sina bästa tips för att öka pensionen.

6 tips till dig som har många år kvar till pensionen

1. Börja arbeta tidigt. Hur mycket du jobbar under ditt yrkesliv har en direkt koppling till hur stor pensionen blir. Desto tidigare du kommer i arbete och betalar skatt desto högre blir också pensionen.

2. Se till att ha tjänstepension. Ta anställning hos en arbetsgivare som har kollektivavtal, då får du automatiskt tjänstepension. Saknas kollektivavtal bör du ta upp frågan med din arbetsgivare och förhandla om det. Den typen av tjänstepension kallas individuell tjänstepension. När du ska förhandla om tjänstepensionen kan du jämföra med hur det fungerar inom den kollektivavtalade tjänstepensionen. Där avsätts omkring 4,5 procent av lönen upp till 39 000 kronor, har du högre lön ligger siffran på 30 procent på delen som är över 39 000.

3. Att tänka på vid föräldraledighet och deltid. Försök att dela på föräldraledighet och deltidsarbete med din partner. Om det inte går utan bara ena föräldern tar all föräldraledighet och går ner i arbetstid kan den arbetande partnern föra över premiepensionsrätter för att kompensera den som har lägre inkomst. Pensionsrätter är de pengar som varje år avsätt för din allmänna pensionen.
Överföringen av premiepensionsrätter är inget som påverkar ekonomin här och nu utan kan fungera som ett alternativt pensionssparande för den som är hemma mer.

4. Håll koll på avgifterna. Olika fonder har olika höga avgifter och de kan skilja sig åt enormt mycket. Jämför därför fonder med varandra och välj de med rimliga avgifter. Du bör vara särskilt observant om du sparar privat via till exempel ISK eller om du väljer att spara i egna valda fonder inom tjänste- och premiepensionen. Hos Konsumenternas försäkringsbyrå och Valcentralerna kan du få hjälp att jämföra avgiftsuttaget i tjänstepensioner. När det gäller premiepensionen kan du se i det orangea kuvertet vad du betalar för avgifter jämfört med genomsnittet.
De fonder som finns inom premiepensionen är rabatterade och har lägre avgifter jämfört med fonder som finns utanför premiepensionen – trots att det är samma fonder.

Varje år efter 65 ger ungefär 7–8 procent mer i pension.

5. Spara privat. Har du råd och möjlighet att pensionsspara privat är det bra.Istället för att spara på ett sparkonto med nollränta kan ISK vara ett bra val. Är du inte så intresserad av aktier och fonder kan du välja en bred global aktieindexfond för att sprida riskerna. Men kom ihåg att även här vara observant på avgifterna. För den här typen av fond kan du ha som riktmärke att avgiften ska ligga på omkring 0,4 procent.

Ett annat bra alternativ är att amortera mer på sina bolån om du äger ditt boende för att på så vis få lägre boendekostnader när du närmar dig pensionen.

ANNONS

6. Återbetalningsskydd eller inte? Inom tjänstepensionen kan du välja om du vill ha återbetalningsskydd eller inte. Om du har valt återbetalningsskydd innebär det att tjänstepensionen betalas ut till make/maka, sambo eller barn om du avlider. Har du valt att ta bort skyddet tillfaller istället din ihoptjänade tjänstepension andra i försäkringskollektivet genom att de blir tilldelade arvsvinster. Dessa arvsvinster kan du inte ta del av om du valt att ha ett återbetalningsskydd. Om du inte är gift, sambo eller har barn kan det därför vara smart att ta bort skyddet och på så vis få en ökad pension. I grova drag kan det innebära 20 procent högre tjänstepension.

3 tips till dig som snart ska gå i pension

1. Tillbaka till återbetalningsskyddet. Om du är äldre och vill ha en högre pension kan du fundera över vilket skydd du egentligen behöver. Om dina barn klarar sig själva och du har en partner med stabil ekonomi kan det vara smart att ta bort återbetalningsskyddet för att öka din tjänstepension.

2. Jobba längre än till 65. Om du har möjlighet att jobba längre än till 65 är det smart att göra det. Bara ett år kan göra stor skillnad, varje år efter 65 ger ungefär 7–8 procent mer i pension. Så om du jobbar två år till börjar du plussa på pensionen ganska rejält, med 14–16 procent.

Från det kalenderår du fyller 66 år får du dessutom betala lägre skatt för pensionen. Och om du kan kombinera att jobba och ta ut pension får du från 66 år dessutom ett höjt jobbskatteavdrag.

3. Aktiv eller inte? Känns det svårt och krångligt att spara i fonder? Tänk på att du faktiskt inte måste vara aktiv, det finns bra förvalsalternativ både inom den kollektivavtalade tjänstepensionen och premiepensionen. Inom premiepensionen hamnar sparandet automatiskt i det statliga alternativet AP7 Såfa. Där är avgifterna väldigt låga på 0,1 procent. I AP7 Såfa ändras risken med tiden – fram till att du är 55 år ligger det i en aktiefond och från 55 år börjar det viktas om till räntefond vilket sänker risken.

Har du valt att spara i egna valda fonder istället för AP7 Såfa bör du även där succesivt övergå från aktier till räntesparande och lägre risk när du närmar dig pensionsåldern.

Det som är viktigt att tänka på om du väljer att vara mer aktiv i ditt sparande är att när du väl gjort ett aktivt val bör du fortsätta vara aktiv även framöver. Orkar du inte längre vara aktiv kan du alltid backa och gå tillbaka till förvalsalternativet.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt