Då kan attefallshusen bli större

  • För att bygga ett attefallshus krävs oftast inget bygglov, däremot ska du göra en anmälan till din kommun.
  • En komplementbyggnad, så kallat attefallshus, kan bland annat vara en gäststuga, ett garage eller en bastu.

Storleken på attefallshus kan utökas till 30 kvadratmeter om bara några månader. Här är några regler som du måste känna till inför bygget.

I dag får vi bygga komplementbyggnader på tomten, så kallade attefallshus, med en storlek på 25 kvadratmeter utan bygglov. Men redan nästa år kan storleken på attefallshus komma att utökas till 30 kvadratmeter.

Kan träda i kraft nästa sommar

Hösten 2017 gav regeringen Boverket i uppdrag att utreda möjligheten att utöka byggnadsarean för attefallshus, och Boverkets förslag blev en ökning på fem kvadratmeter. Förslaget är nu ute på remiss och prognosen är, om det klubbas igenom, att de nya reglerna ska träda i kraft 1 juli 2019.

– Attefallshusen var en bra idé men har inte gett så många nya bostäder som man förväntat sig. Jag hoppas nu att vi ska kunna genomföra de här förändringarna. Det skulle göra attefallshusen mer attraktiva, hittills har de uppfattats som för små för att kunna fungera som en bra bostad, säger bostadsminister Peter Eriksson i ett pressmeddelande.

Attefallshus regler

Reglerna för att få bygga ett attefallshus är bland annat att det redan ska finnas ett bostadshus på tomten, attefallshuset ska vara fristående men placeras i omedelbar närhet till bostadshuset och minst 4,5 meter från tomtgränsen. Med dagens regler får attefallshuset vara max 25 kvadratmeter stort och ha en höjd på högst fyra meter till taknocken. Du kan bygga flera attefallshus, men den totala byggnadsarean får inte överstiga 25 kvadratmeter.
Även om det inte krävs något bygglov för attefallshus måste du ändå göra en anmälan till din kommun.
Läs mer på Boverkets hemsida.

Läs också:
Allt du behöver veta om rotavdrag

Taggar

Sälja bostad

Så lång tid tar det att sälja bostaden där du bor

Färska siffror från Booli visar att det tar längre och längre tid att sälja sin bostad. Men inte överallt. Här är listan som visar hur…

BankID bedrägeri

BankID-bedrägeri ökar – så skyddar du dig

Här är de tre vanligaste BankID-bedrägerierna – och tips på hur du skyddar dig mot dem.

Pantbrev och lagfart

Pantbrev och lagfart – här är guiden med allt du behöver veta

När du står inför ett husköp kan det dyka upp många nya ord – pantbrev och lagfart är några av dem. Här får du veta…

Rotavdrag 2018

Rotavdrag 2018 – allt du behöver veta om rotavdrag

Står du inför en renovering av din bostad? Då kan du ha rätt till rotavdrag på upp till 30 procent av arbetskostnaden. Men det finns…

elnätsavgift

Snart får många elkunder sänkt elnätsavgift

Enligt nya hårdare regler tvingas elnätsföretagen snart att sänka sina avgifter. För vissa kunder kan det handla om upp till 21 procents lägre avgifter.

Visa fler