9 tips till dig som vill gå i pension vid 61

  • I dag kan du börja ta ut din pension när du har fyllt 61 år, men år 2020 höjs åldern till 62 år.
  • Med den allmänna pensionen har du friheten att ändra hur stor del av månadsbeloppet du vill ta ut. Du kan också pausa uttagen och återgår till arbetslivet.

    Foto: Pensionsmyndigheten

Drömmer du om att gå i pension vid 61? Du är inte ensam. Men för de allra flesta sätter ekonomin käppar i hjulen. För att drömmen ska bli verklighet krävs en stabil ekonomi och god planering.

I dag är 61 den ålder då vi med dagens regler får börja ta ut den allmänna pensionen. Eftersom den allmänna pensionen består av en viss mängd pengar blir summan per månad mindre ju tidigare du börjar ta av den. Och skillnaden blir stor på bara ett eller ett par år.

Om du väljer att sluta jobba helt vid 61 blir din allmänna pension till exempel 30 procent lägre per år, livet ut, jämfört med den pension du får om du väljer att jobba till 65-årsdagen.

Ekonomiska nackdelar med att gå i pension vid 61

För varje år du jobbar över 61 blir det med andra ord stor skillnad på din pensionsutbetalning. Om du fortsätter att jobba så länge som till 67 får du nästan 18 procent högre pension per år jämfört med om du jobbar till 65.

Glöm inte heller att vi blir äldre och äldre. Både kvinnor och män förväntas åtminstone leva 20 år efter 65-årsdagen och i det perspektivet blir även en mindre skillnad per månad mycket pengar.

Det är inte bara beloppet per månad som ökar ju längre du väntar med att gå i pension. Om du tar ut pensionen vid 61 år blir skatten på pensionen högre än om du väntar till året då du fyller 66. Även skatten för arbetsinkomster blir lägre efter det år du fyller 66. Därför är det extra förmånligt att fortsätta jobba efter 65-årsdagen, även om du bara arbetar deltid.

Om du ändå vill gå i pension vid 61 finns det flera viktiga saker att tänka på:

1. Ha koll på läget. Gå in på minpension.se och se hur din pension kommer att bli om du pensionerar dig vid 61.

2. Börja spara i tid om du har många år kvar till 61, och gärna i investeringssparkonto (ISK), som både är tryggt och fördelaktigt. Se över innehållet i din tjänstepension och ta bort riskfyllda och dyra fonder, gör likadant med ditt privata sparande.

3. Tänk på att reglerna skiljer sig åt mellan den statliga allmänna pensionen och tjänstepensionen som betalas in av din arbetsgivare. När det gäller den allmänna pensionen har du friheten att ändra hur stor del av månadsbeloppet du vill ta ut. Du kan också pausa uttagen och återgå till arbetslivet. Med tjänstepensionen har du inte samma frihet.

4. En del tjänstepensioner betalas endast ut under en femårsperiod. Men med vissa tjänstepensioner går det att ändra på det, sprid i så fall ut den under en längre period så att du inte riskerar att få en sämre ekonomi efter de första fem åren. Titta på minpension.se om detta gäller din tjänstepension.

5. För dig som har flera år kvar till pension kan flexpension vara ett alternativ till att helt gå i pension tidigare. Som namnet antyder kan denna pension ge ett mer flexibelt arbetsliv åren innan du går i pension, till exempel genom att istället gå ner i arbetstid. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att deltidsarbete under några år leder till att din allmänna pension blir lägre och kan eventuellt minska din a-kassa och sjukpenning.

6. Om du planerar att flytta utomlands som pensionär bör du undersöka vilka skatteregler som gäller och om garantipensionen betalas ut till ditt nya hemland.

7. Om barnen har blivit stora och klarar sig själva kan det vara läge att ta bort återbetalningsskyddet i pensionsförsäkringen innan den börjar betalas ut. Det kan ge dig upp mot 20 procent högre tjänstepension.

8. Många betalar för onödiga försäkringar. Vilka behöver du och hur mycket kostar de?

9. Jobba extra. Att starta egen firma kan vara fördelaktigt eftersom du kan nyttja jobbskatteavdraget dubbelt. Att jobba en eller ett par dagar i veckan har oftast även en positiv effekt på hälsan och det sociala livet samtidigt som det drygar ut pensionen. Dessutom beskattas inkomsterna lägre efter 66.

hur mycket får jag i pension

1 av 4 över 55 år vet inte hur mycket de kommer få i pension

Många svenskar i 60-årsåldern har dålig koll på hur mycket de kommer få i pension och önskar att de hade satt sig in i pensionssystemet…

Tradingmamman

Tradingmamman: ”Jag sparar på ett vanligt sparkonto”

Tradingmamman Patricia Hjärtner har handlat med aktier i 18 år och livnär sig i dag på daytrading. Hon driver också bloggen Tradingmamman och utbildar andra…

Hur blir man rik

Hur blir man rik? Tre stora ekonomiprofiler svarar!

Tjäna pengar och bli ekonomiskt oberoende. Kan alla lyckas med det? Hur blir man rik egentligen? Vi lät tre riktiga proffs på sparande dela med…

Pensionsspara

Pensionsspara – Expertens 9 bästa tips som ökar din pension

Oavsett om du har lång eller kort tid kvar till din pension finns det många sätt att öka pensionen på. Vi har pratat med en…

Nya premiepensionen

Nya premiepensionen – nu blir ditt pensionssparande tryggare

I början av juni påbörjades arbetet med det nya fondtorget och om två år, 2020, kommer den nya premiepensionen att vara på plats. Så här…

Visa fler