Pension 2018 – Pensionärer har mer pengar nu än när de jobbade

  • 57 procent av dagens pensionärer har det bättre ställt nu än när de jobbade vid millennieskiftet.
  • Siffror från SCB visar samtidigt att skillnaderna mellan fattiga och rika pensionärer har ökat.

Majoriteten av svenska pensionärer har mer pengar att röra sig med nu än när de arbetade. Det visar en sammanställning från SVT Nyheter som bygger på statistik från SCB.

En majoritet av pensionärerna, 57 procent, har en högre ekonomisk standard nu än när de jobbade vid millennieskiftet. Den ekonomiska förbättringen för pensionärer syns enligt undersökningen i alla inkomstgrupper.

Bland pensionärer mellan 67 och 69 år har 75–80 procent fått mer pengar att röra sig med än under 2000-talet. För de mellan 77 och 78 år är det drygt 40 procent som har stärkt sin köpkraft och för de som är 80 och 81 år gamla är det nästan hälften som har fått det bättre ställt.

– De har fått reallöneökningar under de sista åren som yrkesverksamma, och många har inkomster från aktier, fonder eller bostadsaffärer. Dessutom minskar också utgifter för bostäder och barn ofta när man blir äldre. Så många har klart bättre standard som pensionärer än de hade när de jobbade, sa Thomas Helgeson på SCB till SVT Nyheter.

Mätningar av köpkraften

SVT Nyheters undersökning bygger på SCB:s statistik över hur ekonomin har utvecklats under 2000-talet fram till 2016 för pensionärer som i dag är mellan 67 och 81 år gamla.

SCB har gjort mätningar av köpkraften och tagit hänsyn till hur personernas hushåll ser ut. Om du till exempel lever ensam har du lägre köpkraft än om du bor tillsammans med någon och kan dela på två inkomster. Köpkraften ökar för personer när deras barn flyttar ut.

Ekonomiska skillnader

Men det är inte alla pensionärer som fått en bättre ekonomi. Ensamstående kvinnor har det fortfarande svårt ekonomiskt och undersökningen visar även att skillnaderna mellan fattiga och rika pensionärer har ökat. Bland vinnarna, nyblivna pensionärer med höginkomst, är det många som har ökat sin köpkraft med över 50 procent.

I undersökningen ingår inte förmögenhet, eftersom att den inte registreras offentligt i dag.

taxfree

9 av 10 produkter inte billigare på taxfree

Vill du fynda skönhetsprodukter på taxfree innan resan? Då är det smart att först spana in priserna på nätet. I många fall kan det nämligen…

kontantlöst samhälle

Kontantlöst samhälle – 7 av 10 svenskar klarar sig utan kontanter

Kontantanvändandet minskar och många skulle i dag klara sig helt utan kontanter. Samtidigt har betalningslösningen Swish ökat enormt på bara fyra år. Det visar en…

Utbildningar som ger jobb

Utbildningar som ger jobb med hög livslön

Ofta lönar det sig att plugga vidare efter gymnasiet – men inte alltid. Här är de utbildningar som ger jobb med högst respektive lägst livslön.

Privatekonomi i skolan

Privatekonomi i skolan – 9 av 10 vill att privatekonomi ska läras ut i skolan

Nio av tio svenskar vill att privatekonomi ska vara med på skolschemat och fler än hälften vill att pensionskunskap ska ingå i skolan. Det visar…

Michelinkrog

Äta på en Michelinkrog till lågt pris? Ja, det är faktiskt möjligt!

Ett besök till en Michelinkrog kan kosta en förmögenhet, men inte om restaurangen tilldelats en Bib Gourmand – då kan du få lyxig mat för…

Visa fler