Äta på en Michelinkrog till lågt pris? Ja, det är faktiskt möjligt!

  • I Sverige finns det i dag 16 restauranger som tilldelats utmärkelsen Bib Gourmand.
  • En Bib Gourmand-restaurang serverar ”mat av god kvalitet till ett bra pris”.

Ett besök till en Michelinkrog kan kosta en förmögenhet, men inte om restaurangen tilldelats en Bib Gourmand – då kan du få lyxig mat för bara hundralappar. Här är fyra riktigt prisvärda restauranger i Sverige.

Varje år delar Guide Michelin ut fina utmärkelser till världens bästa restauranger. Men till en restaurang med en eller flera Michelinstjärnor, där ett besök kan kosta flera tusen kronor per person, är det inte alla som har råd att gå. Men det finns ett sätt att få uppleva några restauranger i Guide Michelin – leta efter de som tilldelats utmärkelsen Bib Gourmand. För att få en Bib Gourmand ska restaurangen servera ”mat av god kvalitet till ett bra pris”.

Du behöver inte resa runt halva jorden för att hitta en Bib Gourmand-restaurang, i Sverige har nämligen 16 restauranger tilldelats utmärkelsen – här är de fyra senaste tillskotten!

1. Bar Agrikultur

I stadsdelen Södermalm i Stockholm ligger Bar Agrikultur – en liten och intim restaurang med endast 24 platser. Förutom en lockande meny med spännande smårätter som hela tiden byts ut serveras här också goda gindrinkar på deras egenproducerade gin.

Pris: 300–500 kronor
Adress: Skånegatan 79, Stockholm
Bordsbokning: Nej

2. Kagges

Kagges ligger i vackra lokaler i Gamla stan i Stockholm, lokaler som tidigare huserade restaurang Frantzén som i år fick Sveriges första tre Michelinstjärnor. I en avslappnad miljö serveras vin på karaff och små och mellanstora rätter à la carte med skandinaviska smaker och sydeuropeiska influenser. Rekommendationen är omkring fyra smårätter per person.

Pris: 300–500 kronor
Adress: Lilla Nygatan 21, Stockholm
Bordsbokning: Ja

3. Project

I en vacker tegelbyggnad i Göteborg ligger den mysiga bistron Project. Restaurangen drivs av ett par som har arbetat många år ute i Europa och tagit med sig inspirationen hem till Project. Här serveras bland annat bröd som tagit fem dagar att baka och hemmagjort smör. Menyn förändras efter säsong och du kan välja att beställa några smårätter från deras à la carte meny eller en avsmakningsmeny.

Pris: 300–500 kronor
Adress: Södra vägen 45, Göteborg
Bordsbokning: Ja

4. Shibumi

Restaurang Shibumi har inspirerats av Japans pubkultur Izakaya och erbjuder en matbar med avslappnad vardagskänsla. Vid en stor bardisk kan du njuta av många olika smårätter samtidigt som du ser kockarnas arbete. Många av rätterna är gjorda för att delas på två. Storleken på rätterna varierar och Shibumi själva rekommenderar att beställa cirka tre rätter per person.

Pris: Under 300 kronor
Adress: Kungstensgatan 2, Stockholm
Bordsbokning: Ja

 

Är du nyfiken på fler Bib Gourmand-restauranger i Sverige? Här är hela listan.

taxfree

9 av 10 produkter inte billigare på taxfree

Vill du fynda skönhetsprodukter på taxfree innan resan? Då är det smart att först spana in priserna på nätet. I många fall kan det nämligen…

kontantlöst samhälle

Kontantlöst samhälle – 7 av 10 svenskar klarar sig utan kontanter

Kontantanvändandet minskar och många skulle i dag klara sig helt utan kontanter. Samtidigt har betalningslösningen Swish ökat enormt på bara fyra år. Det visar en…

Utbildningar som ger jobb

Utbildningar som ger jobb med hög livslön

Ofta lönar det sig att plugga vidare efter gymnasiet – men inte alltid. Här är de utbildningar som ger jobb med högst respektive lägst livslön.

Privatekonomi i skolan

Privatekonomi i skolan – 9 av 10 vill att privatekonomi ska läras ut i skolan

Nio av tio svenskar vill att privatekonomi ska vara med på skolschemat och fler än hälften vill att pensionskunskap ska ingå i skolan. Det visar…

Pension 2018

Pension 2018 – Pensionärer har mer pengar nu än när de jobbade

Majoriteten av svenska pensionärer har mer pengar att röra sig med nu än när de arbetade. Det visar en sammanställning från SVT Nyheter som bygger…

Visa fler