Ny fordonskatt 2018 – så ska du agera

  • Snart införs det nya bonus malus-systemet, har du koll på de nya reglerna?
  • Från och med den 1 juli kan du få en bonus på 60 000 kronor när du köper en ny elbil.

Funderar du på att köpa ny bil? Med den nya fordonskatten kan det antingen vara smart att passa på innan 1 juli eller vänta till efter 1 juli, allt beror på vilken bil du köper.

Den 1 juli införs det nya bonus malus-systemet, vilket innebär att nya fordon med låga koldioxidutsläpp belönas med en bonus medan nya fordon med höga koldioxidutsläpp bestraffas med en högre fordonskatt under de tre första åren.

Ny fordonskatt – här är reglerna

Bonus malus påverkar nya bensin- eller dieseldrivna personbilar klass I och II samt lätta bussar och lätta lastbilar. Köper du en begagnad bil påverkas du inte av det nya systemet.

Hur mycket fordonsskatt du kommer att få betala för din nya bil beror på hur mycket koldioxid den släpper ut per kilometer. De fordon som släpper ut mellan 95 och 140 gram per kilometer får en skatt på 82 kronor per gram och för de fordon som släpper ut över 140 gram per kilometer blir beskattningen 107 kronor per gram. Ett grundbelopp på 360 kronor per år tillkommer alltid.

Efter de tre åren blir fordonskatten som tidigare igen, nämligen 22 kronor per gram koldioxid över 111 gram.

Köper du till exempel en ny bensindriven Volvo V90 T5 automat som du innan 1 juli betalar 1 306 kronor i skatt för kommer du efter den 1 juli och tre år framåt istället betala 5 548 kronor i skatt per år – en höjning på 4 242 kronor.

Så mycket kan du få i bonus

Om du efter 1 juli köper en ny bil med lågt koldioxidutsläpp mellan 0 och 60 gram per kilometer kan du istället få en bonus. En bil som släpper ut 0 gram, det vill säga elbilar, ger dig en bonus på 60 000 kronor. Bonusen minskar sedan för varje gram koldioxid bilen släpper ut, ner till 10 000 kronor. Nya gasbilar kommer få en fast bonus på 10 000 kronor.

Branschorganisationen Bil Sweden har räknat ut vad fordonskatten och bonusen blir på några av de vanligaste bilmodellerna i Sverige.

Då ska du köpa ny bil

För den som är sugen på att köpa ny bil är 1 juli ett extra viktigt datum att förhålla sig till. Ska du köpa en ny miljöbil är det smart att vänta till efter den 1 juli för att ta del av bonusen. Ska du däremot köpa en ny bil och riskerar att påverkas mycket av fordonskatten bör du köpa bilen och registrera den innan den 1 juli.

Vill du veta mer? Läs vår artikel Bilskatt 2018 – här är de nya reglerna!

Ecodriving

Ecodriving – många har dålig koll på bränslesnål bilkörning

Ecodriving gynnar både miljön och din plånbok. Men många svenskar har i dag dålig koll på ecodriving. Vet du hur man kör miljövänligt? Här kommer…

Leasa eller köpa bil

Leasa eller köpa bil – vad är bäst?

För att ta reda på om det är bäst att leasa eller köp bil har vi listat för- och nackdelar med de olika alternativen. Dessutom…

Bilfinansiering

Bilfinansiering – här är alternativen

Billån, privatlån eller medlemslån? Det finns många olika sätt att finansiera bilen på. Här är en snabb guide om bilfinansiering.

vilken färg på bilen är bäst

Vilken färg på bilen är bäst för andrahandsvärdet?

Vill du öka chansen för att kunna sälja din bil vidare till ett bra pris är det viktigt att välja en bilfärg som attraherar köparen.…

elbilar och hybridbilar

Elbilar och hybridbilar ökar kraftigt

Elbilar och hybridbilar har ökat med 60 procent i Sverige. Och nu är det rätt läge att haka på trenden, med det nya bonus malus-systemet…

Visa fler