7 viktiga saker att tänka på när du köper elcykel

elcykel
Nu kan du få statligt bidrag när du köper ett elfordon. Med bidraget kan du få 25 procent av kostnaden tillbaka.
elcykel
Med en mountainbike till elcykel kan du ta dig fram på alla möjliga underlag.
Motor/fordon

Den är bra för både miljö och hälsa – det finns många anledningar till att testa en elcykel. Men hur vet du vilken du ska välja? Här kommer en snabb guide.

Elcykel har blivit allt mer populärt och bara de senaste två åren har försäljningen av elcyklar mer än fördubblats enligt statistik från Cykelbranschen. Den 1 februari i år infördes dessutom en elcykelpremie som gör att du kan få ett statligt bidrag när du köper en elcykel.

Priset för en elcykel ligger i dag på omkring 6 000 kronor och uppåt och det finns många att välja mellan. Här får du sju tips på vad du ska tänka på när du väljer och köper elcykel.

1. Välj rätt modell

Innan du väljer elcykel är det bra att fundera på vad du vill använda den till. Är det för att åka till och från jobbet eller i mer sportsammanhang? Det finns nämligen olika typer av elcyklar som passar för olika syften:

• Klassisk elcykel – till utseendet lik en vanlig damcykel med U-ram som gör att det är lätt att kliva av och på cykeln. En cykel som passar bra i vardagen.

• Elhybrider – en sportigare elcykel med smalare däck som gör att du kan cykla lite snabbare.

• Elmountainbikes – med en mountainbike till elcykel kan du cykla på alla underlag, på grus och i skog och terräng.

Det finns många sajter på nätet som jämför modeller och priser – ta lite tid åt att verkligen kolla runt och jämföra innan du bestämmer dig.

2. Antalet växlar

De finns elcyklar med och utan växlar, och det är en smaksak vad du väljer. En cykel med fler växlar ger ofta en mer behaglig upplevelse och om du har många växlar kan du snabbt komma upp i högre hastighet.

3. Placering av batteri och motor

Var elcykelns motor och batteri är placerade ger olika effekt. Motorn kan sitta fram, bak eller i mitten. Om motorn är placerad i bakhjulet är cykeln bakhjulsdriven, den kan då upplevas som mer stabil men samtidigt kännas baktung.

4. Testkör cykeln innan

För att komma fram till vad som passar dig bäst gällande föregående punkter är det viktigt att gå till en butik och faktiskt provköra cykeln innan du köper den. Först då kan du uppleva hur den känns och om den passar dig och dina behov.

5. Service och garanti

Kolla upp vad du har för service och garanti där du köper din elcykel.

6. Försäkra din elcykel

Ofta betraktas elcykeln som en vanlig cykel av ditt försäkringsbolag och täcks därför av hemförsäkringen. Det kan innebära att du får en lägre ersättning än vad elcykeln är värd om den till exempel blir stulen. Kolla vad din försäkring täcker och jämför olika försäkringsbolag.

7. Spara kvittot

Den 1 februari i år infördes en elcykelpremie – alltså ett bidrag du kan ansöka om när du köpt ett elfordon. Med bidraget kan du få tillbaka 25 procent av priset upp till 10 000 kronor, därför är det viktigt att du sparar kvittot när du köpt en elcykel. Ansökan om bidraget måste skickas in till Naturvårdsverket inom sex månader efter köpet.

Om du köpte en elcykel efter den 20 september 2017 eller senare under 2017 har du fram till och med 1 augusti 2018 att ansöka om bidraget.

Läs mer om elcykelpremien här.

Vad är en elcykel?

En elcykel är en cykel som är utrustad med batteri och motor. Du cyklar som vanligt men utan något tungt motstånd. När du trampar på pedalerna aktiveras motorn upp till en hastighet på 25 kilometer i timmen. När du nått den hastigheten stängs motorn av och du måste trampa själv om du vill ta dig fram fortare.
Om elcykeln går fortare än 25 kilometer i timmen klassas den som moped och då krävs det att föraren är minst 15 år, har förarbevis, mopedhjälm och att elcykeln är trafikförsäkrad.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt