Här är försäkringarna du behöver

Trafikförsäkring är den enda försäkringen som du måste ha enligt lag, om du äger en bil det vill säga.
viktiga försäkringar
Ofta ger reseförsäkringen som ingår i hemförsäkringen bara skydd i 45 dagar, ska du resa en längre tid kan det därför vara bra att teckna en extra försäkring.
Hem och familj

De allra flesta svenskar har i dag en hemförsäkring, men vilka andra försäkringar behöver vi? Vilka är viktigast? Och vilka missar gör vi när vi väljer? Konsumenternas Försäkringsbyrå guidar oss på vägen.

– Försäkringar kan ibland uppfattas som svåra och krångliga. Det är mycket att ta ställning till i samhället och försäkringsvalet hamnar kanske inte alltid högst i prioritet, säger Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Att hitta rätt i försäkringsdjungeln är inte alltid det lättaste, men när det väl är dags att välja försäkring säger han att det viktigaste är att själv göra en individuell värdering – vad behöver jag? Och hur mycket värdefull egendom har jag?

– Tänk katastrofskydd – vad händer om det värsta inträffar och hur klarar du det?

Konsumenternas hemsida kan du få hjälp att jämföra olika försäkringar och dess innehåll. Det är något Gustav Jonsson tror att många hoppar över.

– Ett relativt vanligt misstag många gör är att bara titta på priset, man tar den billigaste eller den man alltid haft. Vi försöker göra det enklare för konsumenten att hitta rätt.

Försäkringsguiden

Här är en lista över några av de vanligaste försäkringarna, och hur du kan tänka kring dem när du ska göra ditt val.

Försäkringar du måste ha enligt lag

Trafikförsäkring. Det här är den enda försäkring som du enligt lag måste ha, om du äger en bil och den inte är avställd. Utöver trafikförsäkringen kan du sedan ha halv- eller helförsäkring. Köper du en ny bil ingår ofta vagnskadegaranti i tre år, under den perioden behöver du oftast inte helförsäkring. Men glöm inte att teckna en ny försäkring när den perioden löpt ut.

Försäkringar som är viktiga att ha

Hemförsäkring. En hemförsäkring bör du ha oavsett hur du bor. Hemförsäkringen är en grundläggande paketförsäkring som skyddar dina tillhörigheter, men som också innehåller ansvarsförsäkring, rättskydd, överfallsskydd och reseförsäkring.

Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå. Foto: Niklas Lindahl

Har du en bostadsrätt måste du dessutom teckna en tilläggsförsäkring som täcker skador på själva bostaden.

Barnförsäkring. Barn är försäkrade av samhället, men det räcker inte alltid. Därför kan det vara bra att komplettera med en privat barnförsäkring. Eftersom att kommunens barnförsäkring bara gäller olycksfall är det bra om den privata barnförsäkringen täcker både sjukdom och olycksfall.

Extra reseförsäkring. En vanlig miss som många gör är att man inte har full koll på sin reseförsäkring. De flesta hemförsäkringar ger bara ett reseskydd under 45 dagar. Reser du längre tid än så är du alltså oförsäkrad resterande tid, vilket kan bli väldigt dyrt om något händer. Se till försäkringen täcker det du förväntar dig under en resa.

Tänk katastrofskydd – vad händer om det värsta inträffar och hur klarar du det?

Gustav Jonsson, jurist på Konsumenternas Försäkringsbyrå.

Försäkringar som kan vara bra att ha

Olycksfallsförsäkring. En hemförsäkring täcker inte skador om du råkar ut för en olycka, därför är det bra att även ha en olycksfallsförsäkring om något händer dig.

Sjukförsäkring. Ger dig ersättning om du blir sjuk en längre tid. Det är ett komplement till den ersättning du får från Försäkringskassan.

Livförsäkring. Det är en förbestämd summa som går till sambo, barn eller den person du valt som förmånstagare om du avlider. Ofta upphör försäkringen att gälla när du är mellan 65 och 70 år gammal. Ett lån med låneskydd kan vara ett alternativ till livförsäkring om du har höga månadskostnader som du vill vara säker på inte ställer till det för dina efterlevande.

Djurförsäkring. Täcker kostnader om ditt djur behöver vård.

Övriga försäkringar

Diagnosförsäkring. En försäkring som täcker en viss sjukdom eller diagnos, till exempel cancer, dövhet, MS eller Parkinsons sjukdom. Försäkringen måste vara tecknad innan diagnosen fastställts för att få ut någon ersättning.

Tandvårdsförsäkring. Ett tandläkarbesök kan bli en dyr historia, men har du tecknat en tandvårdsförsäkring kan du få ersättning för kostnaderna. Innan du tecknar en tandvårdsförsäkring är det bra att läsa igenom villkoren så du får koll på vilka undantag och beloppsbegränsningar som finns.

Produktförsäkring. En produktförsäkring ersätter skador på en viss produkt, exempelvis en tv. Ofta har du ett bra skydd i hemförsäkringen och via konsumentköplagen. Men vill du ha ett utökat skydd kan en produktförsäkring vara ett bra alternativ. Dessutom har den ofta en lägre självrisk än hemförsäkringen.

Ett annat alternativ är att utöka din hemförsäkring eller lägga till ett elektronikskydd som täcker flera
produkter samtidigt.

Dubbelförsäkring. Kolla om du är dubbelförsäkrad. Det kan till exempel handla om att köpa till avbeställningsskydd och reseförsäkring från flyg- eller resebolag. Köper du resan med kort kan du ofta få ett avbeställningsskydd automatiskt och reseförsäkring har du via din hemförsäkring. Kolla upp vad dina bank- och kreditkort täcker och fundera över vad du vill att försäkringen ska ersätta. Ett extra avbeställningsskydd kan vara bra om resan är väldigt dyr eller om du vill ha skydd om till exempel flygbolaget skulle gå i konkurs.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt