Stor guide: Hur mycket kostar ett körkort?

Hur mycket kostar ett körkort?
Tips! Boka en kort körlektion precis innan du ska köra upp, som uppvärmning.Foto: Transportstyrelsen
Glöm inte att skylten ”övningskör” ska sitta bak på bilen under hela färden.
Hur mycket kostar ett körkort?
När du blivit godkänd på båda kunskapsproven kan du i väntan på att ditt körkort tillverkas köra bil ändå, så länge du har giltig legitimation med dig.Foto: Transportstyrelsen
Motor/fordon

När det är dags att ta körkort är priset ofta något av det första vi undrar över. Här får du därför en tydlig lista över körkortets alla kostnader.

Priset för ett körkort kan variera mycket. En vanlig siffra ligger någonstans mellan 15 000 kronor och 20 000 kronor. För att inte bli överraskad av några oväntade avgifter får du här en komplett guide med alla moment och kostnader – hela vägen fram till ditt körkort.

1. Synundersökning
Det första du ska göra är att boka en synundersökning, det gör du hos en legitimerad optiker eller behörig trafikskola. Du måste ha minst 0,5 i synskärpa när du ser med båda ögonen. Synintyget skickas sedan in till Transportstyrelsen av personen som genomfört undersökningen.

Kostnad: Cirka 150 kronor.

2. Körkortstillstånd
Innan du får börja övningsköra måste du ansöka om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. När du ansöker måste du samtidigt skicka in ett synintyg som inte får vara utfärdat tidigare än två månader före ansökan. Tillståndet är giltigt i fem år från utfärdat datum.

Kostnad: 0 kronor.

3. Handledarkurs
Om du ska övningsköra privat krävs att du och personen du ska köra med går en handledarkurs, även kallad introduktionsutbildning. Efteråt ansöker personen du ska köra med om att bli handledare hos Transportstyrelsen. Handledaren ska ha fyllt 24 år och haft körkort under sammanlagt minst fem av de tio senaste åren. Handledarbeviset är giltigt i fem år.

Kostnad: Ansökan om att bli godkänd handledare kostar 0 kronor. Handledarkursen kostar omkring 200 kronor till 700 kronor per person.

4. Plugga körkortsteori
Det är bra att börja plugga teorin så tidigt som möjligt eftersom det underlättar när du övningskör. Alla har sitt sätt att studera på. Vissa läser körkortsboken, andra väljer att gå på lärarledda lektioner eller att göra övningsprover i appar och på nätet. Och många kombinerar alla sätten.

Kostnad: Boken kostar cirka 300 kronor, tillgång till övningsfrågor på nätet under en månad kostar omkring 300 kronor.

5. Övningskör
Nu är det dags att börja övningsköra! Många väljer att övningsköra både privat och på en trafikskola, det är effektivt och även ett bra sätt för att hålla nere kostnaderna. Många rekommenderar dock att man ska inleda med några lektioner hos trafikskolan för att inte ”ärva” ett felaktigt körsätt från sin privata handledare.

I dag är det också vanligt att ta en intensivkurs för att få sitt körkort. Ofta åker man då iväg och bor ihop med en grupp och körlärare under en till fyra veckor där man övningskör och pluggar teori hela dagarna.

Kostnad: Priset för en intensivkurs på två veckor varierar kraftigt, men räkna med omkring 12 000 kronor till 20 000 kronor. Priset för körlektioner varierar också mycket, men en lektion på 40 minuter ligger ofta på mellan 400 kronor och 600 kronor.

6. Riskutbildning
Del 1 och 2 av riskutbildningen måste vara genomförda innan du kan göra teoriprov och körprov. Del 1, även kallad riskettan, är en teoretisk kurs som handlar om riskfyllda beteenden i trafiken, exempelvis relaterade till alkohol, droger och trötthet. Del 2, risktvåan eller halkbanan, är en praktisk utbildning som handlar om hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden.

Trafikskolan hjälper dig att boka utbildningen, kör du privat får du själv kontakta en utbildare.
Utbildningen är giltig i fem år.

Kostnad: Del 1 – cirka 700 kronor, del 2 – cirka 2 000 kronor.

7. Skriv teoriprov
Teoriprovet bokar och genomför du hos Trafikverket. Provet innehåller 70 frågor, fem av dem räknas inte med i resultatet. För att bli godkänd måste du ha svarat rätt på 52 av 65 frågor. Ett godkänt prov är sedan giltigt i fyra månader, vilket innebär att du måste bli godkänd på uppkörningen inom fyra månader för att undvika att behöva göra om provet. Under coronapandemin har giltighetstiden förlängts till sex månader till och med 30 september 2022. Läs mer här.

Kostnad: Dagtid 325 kronor, kvällar och helger 400 kronor. Vid provtillfället tas även ett foto för körkortet, detta kostar ytterligare 80 kronor.

8. Kör upp
Snart i mål! Kör du hos en trafikskola hjälper de dig att boka uppkörning, kör du däremot privat ska du själv boka provet hos Trafikverket. Under körprovet testas du bland annat på fordonkännedom och manövrering, trafiksäkerhet och trafikregler.

Kostnad: Dagtid 800 kronor, kvällar och helger 1 040 kronor. Dessutom kan du behöva hyra en bil med dubbelkommando för uppkörningen, detta kostar 500 kronor.

9. Tillverkning av körkortet
När både teoriprov och uppkörning är godkända skickas ditt färdiga körkort från Transportstyrelsen. Innan du har fått kortet kan du ändå köra bil, men du måste alltid ha legitimation med dig i bilen.

Kostnad: 280 kronor.

10. Behåll körkortet
När du fått ditt körkort har du en prövotid på två år. Om ditt körkort blir indraget under de här åren måste du göra om teoriprov och uppkörning för att få tillbaka det. Om det har gått fem år sedan du genomförde din riskutbildning måste du även göra om den.

Kan man söka bidrag för körkort?

Arbetslösa personer mellan 18 och 47 år kan få CSN-lån för att ta B-körkort. Som mest kan du få ett lån på 15 000 kronor och lånet ska betalas tillbaka oavsett om du får körkort eller inte.

Du får inte vara föräldraledig, sjukskriven, student eller frihetsberövad när du ansöker om lånet. Från och med december 2021 får dock 19–20-åringar som inte är arbetslösa men som gått ut gymnasiet körkortslån.
Läs mer här.

Lycka till!

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt