Spara till barn och barnbarn – och undvik misstagen

  • Spara till alla barnen på samma konto – på så vis blir det mest rättvist.
  • Jan Bolmeson har skrivit boken "Gör ditt barn rikt". Här tillsammans med dottern Freja.

Många vill spara till barn och barnbarn för att ge dem en bra start i livet. Men det finns några misstag du bör undvika.

Att få pengar att växa kan ta tid. Men när du sparar till barn eller barnbarn har du tiden på din sida. Ju tidigare du kommer igång med sparandet till barnen desto mer pengar blir det till studier, körkort eller första bostaden.

Jan Bolmeson skriver om långsiktigt sparande på sin blogg Rika Tillsammans sedan 2008, men det var först när han själv fick barn som han började fundera på sparande till de allra minsta. Funderingar som så småningom mynnade ut i boken ”Gör ditt barn rikt”.

– Egentligen är det ingen skillnad på att spara till barn eller till sig själv. Det viktiga är att tänka långsiktigt. Snart börjar min dotter skolan, men det känns som att vi precis kom hem från BB, det går fortare än man tror. Det kan man använda för att lura sig själv att sparandet går fortare, säger Jan Bolmeson.

Sparande till barn – vanliga misstag

De vanligaste sparformerna för barn är sparkonton och fonder. Andra alternativ är att spara i ett investeringssparkonto eller i en kapitalförsäkring för barn. Men det finns ett par bitar du bör ha koll på.

Den bästa sparformen en kapitalförsäkring för barn. Den kan du ha i ditt eget namn för att sedan själv bestämma när barnet ska få sina pengar.

Jan Bolmeson

Till en början sparade Jan i en värdepappersdepå och fick därmed betala 30 procent skatt på den realiserade vinsten. Efter ett tag flyttade han sparandet till ett investeringssparkonto där skatten är betydligt lägre. Men för att kunna föra över pengarna från ett ISK till ett annat måste du sälja alla tillgångar och betala skatt innan du kan föra vidare pengarna till barnen. En flytt innebär alltså att hela värdet av innehavet skattemässigt räknas som en insättning på den nya ägarens ISK, och ligger därmed till grund för skatten som utlöses och måste betalas i samband med flytten.

– Ett alternativ är att sätta upp ett ISK i barnets namn – men då riskerar du att pengarna försvinner på en partyresa eller något annat som de inte var tänkt till. Dessutom får du juridiskt inte flytta pengarna till ditt eget konto från barnets ISK. Den bästa sparformen en kapitalförsäkring. Den kan du ha i ditt eget namn för att sedan själv bestämma när barnet ska få sina pengar.

Läs mer om de olika sparformerna här. 

Spara rättvist – ett sparande till alla barnen

Ett annat vanligt misstag många gör när de vill spara till flera barn är att de öppnar flera olika sparande – ett för varje barn. Investerar du då i indexfonder kan det slå väldigt olika beroende på vilket år pengarna ska tillfalla barnet. Jan Bolmeson är född 1981 och fyllde 18 år när it-branschen toppade. Hans bror är fyra år yngre och fyllde 18 när it-bubblan hade kraschat.

– Hade våra föräldrar sparat 1 000 kronor i månaden var till oss hade jag fått ut över 2,3 miljoner och min bror drygt 650 000 på respektive 18-årsdag. Därför är det mer rättvist att ha ett gemensamt sparade för alla barnen.

Spara inte för mycket till barnen

När Jan Bolmeson började skriva boken ”Gör ditt barn rikt” utgick han ifrån att sätta undan hela barnbidraget varje månad. Men efter arbetet med boken fick han flera insikter. Bland annat att det nästan är för mycket att spara hela barnbidraget – du riskerar att göra barnen en björntjänst.

– De flesta barn blir oerhört stolta när de får göra saker själva. Om jag skulle ge mitt barn 2 miljoner, hur mycket hjälper det henne egentligen? Det kan lika gärna gå åt skogen. Risken är att det handlar mer om vilken duktig förälder jag är, än barnets bästa.

Hur mycket ska jag spara då?
– Det räcker att spara några hundralappar i månaden åt barnen. Det allra viktigaste är att lära dem om ekonomi istället, så att de får kompetens, självförtroende och kan klara sig själva så småningom.

Spara till barn – 3 tips från experten

•Spara i en kapitalförsäkring i ditt namn med barnen som förmånstagare och bestäm själv när barnen får tillgång till sina pengar.

• Spara i indexfonder med låga avgifter och rör inte dem på åtminstone 5 år.

• Spara till alla barnen i ett gemensamt sparande. Då blir det mest rättvist.

Taggar

Hur blir man rik

Hur blir man rik? Tre stora ekonomiprofiler svarar!

Tjäna pengar och bli ekonomiskt oberoende. Kan alla lyckas med det? Hur blir man rik egentligen? Vi lät tre riktiga proffs på sparande dela med…

Pensionsspara

Pensionsspara – Expertens 9 bästa tips som ökar din pension

Oavsett om du har lång eller kort tid kvar till din pension finns det många sätt att öka pensionen på. Vi har pratat med en…

pension vid 61

9 tips till dig som vill gå i pension vid 61

Drömmer du om att gå i pension vid 61? Du är inte ensam. Men för de allra flesta sätter ekonomin käppar i hjulen. För att…

Nya premiepensionen

Nya premiepensionen – nu blir ditt pensionssparande tryggare

I början av juni påbörjades arbetet med det nya fondtorget och om två år, 2020, kommer den nya premiepensionen att vara på plats. Så här…

Minimalisterna

Minimalisterna: ”Jag unnar mig att jobba deltid”

Elisabeth Byström är en av personerna bakom bloggen Minimalisterna och boken Prylbanta och brinner för att sprida filosofin kring minimalism – men hur bra koll…

Visa fler