Så påverkas du av det nya amorteringskravet

  • Det utökade amorteringskravet är än så länge bara ett förslag men kan komma att införas under 2018.
  • Med det nya amorteringskravet kan du behöva amortera upp till tre procent om året på ditt bostadslån.

Svensk ekonomi går bra men hushållens skulder fortsätter att växa. Det är framförallt bolånen som ökar och därför vill Finansinspektionen ytterligare skärpa amorteringskravet.

Svensk ekonomi befinner sig i ett unikt läge med god tillväxt, fallande arbetslöshet och extremt låga räntor, enligt Finansinspektionens stabilitetsrapport 2017. Men rapporten visar också på sårbarheter. Den starka konjunkturen och de rekordlåga räntorna blåser upp bostadspriserna som har ökat med över 40 procent de senaste tre åren.

I dag har svenskarna nästan 3 000 miljarder i bolån – hushållens i särklass största ekonomiska åtagande. Hushållens skulder växer jämfört med inkomsterna och därför vill Finansinspektionen att regeringen skärper amorteringskravet ytterligare.

Mjukare skuldkvotstak

Tidigare har Finansinspektionen fört fram att de gärna hade sett ett så kallat skuldkvotstak. Men ett skuldkvotstak ryms inte i den rådande lagstiftningen. Det gör däremot ett utökat amorteringskrav.  Förslaget om utökat amorteringskrav är ute på remiss och kan införas tidigast under 2018.

Det nya amorteringskravet gäller endast nya lån och inte de som har köpt eller ska köpa bostad under 2017. Reglerna gäller inte heller om du vill byta bank eller om du köper en nyproducerad bostad. Bolåneföretag får nämligen medge lån utan amortering för nyproducerade bostäder – dock under högst fem år.

Så fungerar nya amorteringskravet

Redan i fjol infördes ett amorteringskrav som innebär att den som lånar mer än 50 procent av bostadens värde måste amortera en procent av lånet per år. Är lånet större än 70 procent av bostadens värde är amorteringskravet två procent per år. Detta gäller bolån tagna efter 1 juni 2016.

Det nya förslaget på utökat amorteringskrav som kan införas under 2018 innebär att den som lånar mer än 4,5 gånger sin bruttoinkomst – årslön före skatt – får amortera ytterligare en procent om året.

Så räknar du ut hur mycket du måste amortera

Exempel: Om du köper en bostad för 4 miljoner kronor och lånar 3 miljoner kronor av banken – vilket är 75 procent av bostadens värde, måste du amortera två procent om året.

Hushållets bruttoinkomst är 600 000 kronor om året och lånet är på 3 miljoner kronor. Lånebeloppet överstiger den gemensamma årsinkomsten med mer än 4,5 gånger hushållets bruttoinkomst, vilket innebär att du måste amortera ytterligare en procent om året.

Med de nya reglerna blir amorteringskravet sammanlagt tre procent – det vill säga 90 000 kronor om året vilket motsvarar 7 500 kronor i månaden.

Bolåneräntor prognos

Hur ska du agera efter räntehöjningen?

För första gången på sju år höjer Riksbanken reporäntan. Hur påverkar det dig med bolån? Är det läge att binda bolånen? Hur ser prognosen för…

Förhandla ränta bolån

Nu är det guldläge att förhandla om bolånet!

Nu är det rätt läge att förhandla om din bolåneränta. Trots att vi just nu har de lägsta bolåneräntorna någonsin är bankernas marginal på bolån…

Låna till kontantinsats

Låna till kontantinsats – så fungerar det

Går det att låna till kontantinsats när man ska köpa en bostad? Vi går igenom vad som gäller och ger tips på vad som är…

räntetak

Dags att binda räntan? Så fungerar bolån med räntetak

Fast eller rörlig ränta? Alla som har bolån ställs inför denna svåra fråga. Det finns även ett tredje alternativ. Ett rörligt lån med räntetak garanterar…

amorteringskrav

6 av de vanligaste frågorna (och svaren) om amorteringskrav

Ett nytt amorteringskrav har trätt i kraft. Vi har samlat 6 av de vanligaste frågorna som svenskarna ställer om amorteringskravet. Här får du svaren.

Visa fler