Jämför bilförsäkring och spara tusenlappar

  • Om olyckan är framme kan det vara skönt att vara försäkrad. Men jämför noggrant innan du väljer din bilförsäkring.
  • Halv- eller helförsäkring? Det beror på hur gammal din bil är.

Vilken bilförsäkring ska du välja? Kom ihåg att väga för och nackdelarna innan – det finns tusenlappar att tjäna på att jämföra bilförsäkringar.

Alla är tvungna att ha en trafikförsäkring på sin bil – framförallt för att skydda andra personer och deras egendom i samband med en trafikolycka. Vill du ha ett försäkringsskydd för din egen bil kan du välja mellan att teckna en hel- eller halvförsäkring.

• I en halvförsäkring ingår utöver en trafikförsäkring normalt sett även brand-, glas-, maskin- räddnings-, rättskydds- och stöldförsäkring.

• I helförsäkringen ingår även skyddet vagnskador. Det är skador som vållats av dig eller annat fordon i samband med en krock, yttre olyckshändelse (till exempel is som faller på din bil) eller skadegörelse på din bil.

Välj rätt bilförsäkring

När det gäller äldre bilar bör du göra en avvägning mellan vad det kostar (försäkringspremien) och värdet på bilen när du avgör vilket försäkringsskydd du ska välja till din bil.

– Om bilen är nyare än cirka 10 år är det normal sett klokt att välja ett helförsäkringsskydd. Är bilen äldre än så kan du fundera på om det räcker med en halvförsäkring. Är bilen riktigt gammal eller har ett lågt värde kan det räcka med en trafikförsäkring, säger Christina Söderberg, sparekonom på Compricer.

Är bilen riktigt gammal eller har ett lågt värde kan det räcka med en trafikförsäkring.

Christina Söderberg, sparekonom, Compricer

Nya bilar har normalt sett vagnskadegaranti en period efter köpet och då räcker det med en halvförsäkring för att få ett helförsäkringsskydd.

– Ofta får du en försäkring direkt vid köp av bil – kanske under några veckor eller månader. Ofta är dessa erbjudanden bra men missa inte att jämföra och välja en prisvärd försäkring när prova-på försäkringen går ut, säger Christina Söderberg.

Jämför bilförsäkring och spara tusenlappar

Det finns stora pengar att spara genom att jämföra din bilförsäkring. Många vet inte om att det skiljer så mycket mellan bolagen. Det går inte heller att säga att ett bolag alltid är billigare än andra utan det beror på vilken bil du försäkrar, var du bor och hur gammal du är.

Självklart ska du se till att försäkringen har det skydd du behöver. Men se också till att du inte betalar för ett skydd du inte behöver. När du vet vad du behöver kan du jämföra priset och välja den bästa bilförsäkringen.

När Christina Söderberg jämförde sin Volkswagen Polo från 2013 fick hon offerter från 10 bolag med premier mellan 3 540 kr och 12 585 kronor per år.

– Ibland kan du få rabatt om du har flera försäkringar i samma bolag vilket ibland kan vara bra. Men var uppmärksam och jämför – just när det kommer till bilförsäkringar kan premierna skilja så mycket att det kan löna sig att ha olika försäkringar trots rabatter.

De som inte jämför och byter bolag då och då betalar mer – och onödigt mycket.

Christina Söderberg

Christina Söderberg tycker det är dumt att gå runt och vara nöjd med sin bilförsäkring.

– Se över din bilförsäkring med jämna mellanrum. Premierna höjs varje år och tyvärr gäller inte ”trogen kund får bättre erbjudande”. Tvärtom. De som inte jämför och byter bolag då och då betalar mer – och onödigt mycket.

Tre tips för en billigare bilförsäkring

Jämför olika bilförsäkringar. Just när det kommer till bilförsäkringar kan premierna skilja otroligt mycket.

Har du kvar rabatten? Ofta får du ett rabatterat pris på din försäkring när du köper bil. Kolla om du har kvar rabatten, eller om du kan få en ännu bättre rabatt.

Se över din bilförsäkring med jämna mellanrum. Premierna höjs från år till år och trogna kunder får tyvärr inte de bästa avtalen.

Läs även vår artikel Ställa av bilen – så sparar du tusenlappar.

Ecodriving

Ecodriving – många har dålig koll på bränslesnål bilkörning

Ecodriving gynnar både miljön och din plånbok. Men många svenskar har i dag dålig koll på ecodriving. Vet du hur man kör miljövänligt? Här kommer…

Leasa eller köpa bil

Leasa eller köpa bil – vad är bäst?

För att ta reda på om det är bäst att leasa eller köp bil har vi listat för- och nackdelar med de olika alternativen. Dessutom…

Bilfinansiering

Bilfinansiering – här är alternativen

Billån, privatlån eller medlemslån? Det finns många olika sätt att finansiera bilen på. Här är en snabb guide om bilfinansiering.

vilken färg på bilen är bäst

Vilken färg på bilen är bäst för andrahandsvärdet?

Vill du öka chansen för att kunna sälja din bil vidare till ett bra pris är det viktigt att välja en bilfärg som attraherar köparen.…

elbilar och hybridbilar

Elbilar och hybridbilar ökar kraftigt

Elbilar och hybridbilar har ökat med 60 procent i Sverige. Och nu är det rätt läge att haka på trenden, med det nya bonus malus-systemet…

Visa fler