Växla in dina gamla mynt – innan det är försent

  • Den gamla enkronan, tvåkronan och femkronan blir alla ogiltiga den 30 juni 2017.
  • Även den klassiska hundralappen och femhundralappen försvinner från 30 juni 2017.

Har du gamla mynt och sedlar som ligger och skräpar? Snart är det dags att växla in dem – innan de blir ogiltiga.

Snart är det dags för den sista rundan av det svenska sedel- och myntutbytet. I sommar säger vi hej då till den gamla enkronan, tvåkronan, femkronan, hundrakronorssedeln och femhundrakronorssedeln – den 30 juni 2017 tas de ur bruk.

Men se till att börja växla in dina pengar i tid. Riksbanken räknar med att varje hushåll i genomsnitt har 779 kronor hemma i sparbössor och burkar. Samtidigt upplever många det som krångligt att lösa in de gamla mynten eftersom många bankkontor och butiker inte tar emot stora myntsamlingar. Tänk på att det kan förekomma avgifter och det kan finnas önskemål om hur mynten ska lämnas in.

Hur blir jag av med mina mynt?

Det finns två sätt att bli av med dina mynt – antingen handlar du för dem löpande i till exempel mataffären, eller så sätter du in dem på ett bankkonto. Det finns ungefär 850 bank- och växlingskontor över hela landet som växlar in mynt – var de finns hittar du hos Svensk Handel.

Även efter att mynten blivit ogiltiga går det dock bra att sätta in dem på ett bankkonto – fram till den 31 augusti 2017. Efter det kan mynten betraktas som metallskrot och lämnas till återvinning.

Varför försvinner de gamla mynten?

De nya mynten blir både lättare och mindre för att göra mynthanteringen billigare. Dessutom är de nya mynten nickelfria. En- och tvåkronorna görs i stål med ett överdrag av koppar medan femkronan görs i en koppar- och aluminiumlegering.

Växla in mynt – vänta inte för länge

• Handla för mynten löpande.
• Kontakta din bank för att sätta in dem på ett bankkonto.
• Vänd dig till ett växlingskontor för insättning på bankkonto.
• Se vilka som tar emot mynt hos Svensk Handel
• Använd insättningsmaskiner i handeln.
• Det finns också välgörenhetsorganisationer som gärna tar emot mynt i sina insamlingsbössor.

taxfree

9 av 10 produkter inte billigare på taxfree

Vill du fynda skönhetsprodukter på taxfree innan resan? Då är det smart att först spana in priserna på nätet. I många fall kan det nämligen…

kontantlöst samhälle

Kontantlöst samhälle – 7 av 10 svenskar klarar sig utan kontanter

Kontantanvändandet minskar och många skulle i dag klara sig helt utan kontanter. Samtidigt har betalningslösningen Swish ökat enormt på bara fyra år. Det visar en…

Utbildningar som ger jobb

Utbildningar som ger jobb med hög livslön

Ofta lönar det sig att plugga vidare efter gymnasiet – men inte alltid. Här är de utbildningar som ger jobb med högst respektive lägst livslön.

Privatekonomi i skolan

Privatekonomi i skolan – 9 av 10 vill att privatekonomi ska läras ut i skolan

Nio av tio svenskar vill att privatekonomi ska vara med på skolschemat och fler än hälften vill att pensionskunskap ska ingå i skolan. Det visar…

Pension 2018

Pension 2018 – Pensionärer har mer pengar nu än när de jobbade

Majoriteten av svenska pensionärer har mer pengar att röra sig med nu än när de arbetade. Det visar en sammanställning från SVT Nyheter som bygger…

Visa fler