Växla in dina gamla mynt – innan det är försent

Den gamla enkronan, tvåkronan och femkronan blir alla ogiltiga den 30 juni 2017.
Även den klassiska hundralappen och femhundralappen försvinner från 30 juni 2017.
Visste du att...

Har du gamla mynt och sedlar som ligger och skräpar? Snart är det dags att växla in dem – innan de blir ogiltiga.

Snart är det dags för den sista rundan av det svenska sedel- och myntutbytet. I sommar säger vi hej då till den gamla enkronan, tvåkronan, femkronan, hundrakronorssedeln och femhundrakronorssedeln – den 30 juni 2017 tas de ur bruk.

Men se till att börja växla in dina pengar i tid. Riksbanken räknar med att varje hushåll i genomsnitt har 779 kronor hemma i sparbössor och burkar. Samtidigt upplever många det som krångligt att lösa in de gamla mynten eftersom många bankkontor och butiker inte tar emot stora myntsamlingar. Tänk på att det kan förekomma avgifter och det kan finnas önskemål om hur mynten ska lämnas in.

Hur blir jag av med mina mynt?

Det finns två sätt att bli av med dina mynt – antingen handlar du för dem löpande i till exempel mataffären, eller så sätter du in dem på ett bankkonto. Det finns ungefär 850 bank- och växlingskontor över hela landet som växlar in mynt – var de finns hittar du på myntkartan.se.

Även efter att mynten blivit ogiltiga går det dock bra att sätta in dem på ett bankkonto – fram till den 31 augusti 2017. Efter det kan mynten betraktas som metallskrot och lämnas till återvinning.

Varför försvinner de gamla mynten?

De nya mynten blir både lättare och mindre för att göra mynthanteringen billigare. Dessutom är de nya mynten nickelfria. En- och tvåkronorna görs i stål med ett överdrag av koppar medan femkronan görs i en koppar- och aluminiumlegering.

Växla in mynt – vänta inte för länge

• Handla för mynten löpande.
• Kontakta din bank för att sätta in dem på ett bankkonto.
• Vänd dig till ett växlingskontor för insättning på bankkonto.
• Se vilka som tar emot mynt på myntkartan.se.
• Använd insättningsmaskiner i handeln.
• Det finns också välgörenhetsorganisationer som gärna tar emot mynt i sina insamlingsbössor.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt