Tobias Schildfat: ”Använd dina nya resurser rätt”

När du lyckats bygga upp din pengamaskin måste du fråga dig vad du vill göra med pengarna. Tobias Schildfat menar att det gäller att hitta rätt balans mellan att spara, investera och att ta tillvara på de möjligheter som dina nya resurser ger.

Du som läst mina krönikor och valt att följa mina råd är antagligen redan igång med att bygga en egen pengamaskin. Du har klart för dig vad du ska göra, men vet du varför du gör det? Det kan vara nog så viktigt att fundera över.

tobiasschildfat320

Tobias Schildfat, krönikör Privata Pengar

Låt oss för en stund leka med tanken att du redan nått så långt att du har en väldigt stark pengamaskin som ger dig en stor ekonomisk trygghet och frihet i livet. Hur ser ditt liv ut då? Svaren är många gånger personliga, men här följer några tankar som jag vill dela med dig.

Pengar är viktigt för lycka och frihet i livet men ingen garanti för ett lyckligt liv. Viktigast är hälsan, kärleken och vänskapen. Det är angeläget att inte glömma bort att pengar bara är ett medel. Se till att använda dem till mer än att investera. Förstärk ditt dagliga liv med uppgraderingar som förändrar tillvaron på ett positivt sätt. Ett bättre boende, ett bättre gym, bättre råvaror i köket, fler restaurangbesök och köp av fler tjänster som avlastar dig från sådant du inte vill lägga tid på. Att bjuda på och dela fler upplevelser med familj och vänner som resor, middagar, konserter och biobesök. Förändringarna varierar givetvis från person till person, men har det gemensamt att de ger en skönare, godare och mer avslappnad tillvaro.

Förstärk ditt dagliga liv med uppgraderingar som förändrar tillvaron på ett positivt sätt.

Fördelen med en stark pengamaskin är att du både kan investera och sätta guldkant på tillvaron genom att använda dig av den. Det till synes märkliga, men fullt logiska, som händer när du har en pengamaskin som ger dig pengaregn som täcker dina kostnader är följande: Det går snabbare att få pengamaskinen att fortsätta växa fastän du använder den mer än någonsin! Låter det konstigt? När du inte har några lån har du inga räntekostnader. När ditt pengaregn täcker dina levnadskostnader ökar dina överskott snabbt. Med ökade överskott kan du investera mer och på så vis växer din pengamaskin ännu snabbare. När det sker upplever du den så kallade snöbollseffekten. Det rullar på av sig själv och farten bara ökar.

När ditt pengaregn täcker dina levnadskostnader ökar dina överskott snabbt.

Logiken är den att när du har ett flöde av pengar varje år från din pengamaskin som täcker dina omkostnader behöver du inte använda din löneinkomst. Den kan gå direkt till ytterligare investeringar. Med större investeringar ökar ditt pengaregn ytterligare vilket gör att du använder mindre och mindre av ditt pengaregn till att betala dina omkostnader. Ditt överskott blir ännu större och din kapacitet att investera ökar ytterligare. Så ser snöbollseffekten ut när den är på din sida.

När din ekonomi växer sig stark hoppas jag att du på något vis delar med dig. Hjälp andra, ge till välgörenhet, köp blommor till dem du tycker om och till någon som inte förväntar sig något från dig. Men dela framför allt med dig genom att berätta hur du gjorde. På så vis kan du inspirera och hjälpa andra att bygga egna pengamaskiner.

Tack för din tid och lycka till!

/Tobias Schildfat

Läs mer av Tobias Schildfat:
”Håll din kurs och investera regelbundet”
”När pengaregnet faller behövs inget paraply”
”Investera i aktier – enklare än någonsin”
”Vägen till din första miljon”

Läs även vår intervju med Tobias Schildfat:
”Låt pengarna jobba för dig”

Tobias Schildfat är författare till succéboken ”Vägen till din första miljon – alla kan bygga en egen pengamaskin”. Han började bygga på sin egen pengamaskin redan som tonåring. Han är utbildad civilekonom och har arbetat som aktiemäklare på Handelsbanken och som affärsområdeschef på Findus. I dag driver Tobias e-handelsföretaget Solentro tillsammans med sin bror. I ett antal krönikor delar han med sig av sin berättelse om hur du bygger en egen pengamaskin och kan öka din ekonomiska frihet i livet.

Nya premiepensionen

Nya premiepensionen – nu blir ditt pensionssparande tryggare

I början av juni påbörjades arbetet med det nya fondtorget och om två år, 2020, kommer den nya premiepensionen att vara på plats. Så här…

Minimalisterna

Minimalisterna: ”Jag unnar mig att jobba deltid”

Elisabeth Byström är en av personerna bakom bloggen Minimalisterna och boken Prylbanta och brinner för att sprida filosofin kring minimalism – men hur bra koll…

rabatter

Rabatter – 7 smarta tips för att få bättre erbjudanden

Oavsett om du alltid handlar i samma butik eller ständigt är på jakt efter det lägsta priset, så finns det smarta sätt att kapa kostnaderna.…

Elin Helander

Elin Helander: ”Vår hjärna är inte gjord för att spara pengar”

Elin Helander är kognitionsvetaren som visar hur tankefällor får oss att fatta dåliga beslut kring vår ekonomi. I sin debutbok "Hjärnkoll på pengarna: få råd…

Nya pensionsregler

Nya pensionsregler 2018 – så fungerar de

Höjd pensionsålder, sänkt skatt och en stor omgörning av premiepensionen. Under 2018 sker många förändringar av pensionen – har du koll på de nya reglerna?

Visa fler