Skydd mot id-kapning – det här ska du tänka på

  • Kortbedrägerier på nätet ökade med 70 procent det senaste året enligt statistik från polisen.
  • Kom ihåg att alltid polisanmäla om du blivit utsatt för bedrägeri.

Id-kapningar har blivit allt vanligare och det är svårt att skydda sig. Hur undviker du att bli drabbad och vad ska du göra när dina personliga uppgifter hamnar i fel händer?

Brukar du handla på nätet? Var försiktig med dina kortuppgifter och var du handlar. Men du behöver inte ha varit oaktsam för att bli id-kapad. Den allra vanligaste formen av datorbedrägeri är när kriminella kommer över tusentals kortuppgifter genom stora dataintrång. Sedan handlar de varor med hjälp av ditt kortnummer, utgångsdatum och cvv-kod.

jan-olsson

Jan Olsson, Nationellt bedrägericenter

– Den här typen av bedrägerier har ökat med 70 procent jämfört med förra året. Det behövs alltså inget personnummer för att kapa en identitet. Det räcker att använda sig av någons kontokortsuppgifter för att det ska anses som en id-kapning, berättar Jan Olsson på Nationellt bedrägericenter.

Den andra varianten av id-kapning är kreditköp. Förövare gör inköp på faktura med hjälp av ditt personnummer och skaffar sedan en falsk id-handling, som de visar upp inne i butik eller hos postens utlämningsställe. 2015 fick polisen in 85 000 anmälningar om sådana bedrägerier och i år har de hittills ökat med 30 procent.

Det finns ingen tjänst som skyddar dig mot bedrägerier, däremot kan de skydda dig mot fortsatta konsekvenser.

Jan Olsson, Nationellt bedrägericenter

Nationellt bedrägericenter

I början av 2014 startade polisen Nationellt bedrägericenter (NBC). Arbetet är främst brottsförebyggande och bygger på en samverkan mellan myndigheter och näringslivet för att minska antalet bedrägerier.

– Vi är på bankerna och kortutgivarna om att de bör skaffa bättre lösningar. Tekniken finns, flera banker har betalkort som du måste låsa upp med ditt bank-id för att kunna handla på nätet. Det tycker vi är mycket bra, säger Jan Olsson.

Hur stor är risken att mina kortuppgifter finns ute på nätet?
– Det är definitivt inte omöjligt, men svårt att säga i procent. Det finns hur mycket information som helst för kriminella att köpa. Information som blivit tillgänglig genom omfattande dataintrång.

Skydd mot id-kapning

På senare tid har allt fler företag som erbjuder skydd mot id-kapning dykt upp. Men Jan Olsson är inte särskilt imponerad.

– Det finns ingen tjänst som skyddar dig mot bedrägerier, däremot kan de skydda dig mot fortsatta konsekvenser. Samtidigt ingår den här typen av skydd redan i flera hemförsäkringar.

Vad kan man göra för att skydda sig?
– Du kan egentligen inte göra så mycket, men se till att vara uppmärksam på fakturor och kreditupplysningar. Har du blivit kapad måste du agera fort och spärra dina personuppgifter, säger Jan Olsson.

Kan jag bli ersättningsskyldig om någon kapar min identitet?
– Är du riktigt oaktsam får du stå för konsekvenserna själv. När det gäller id-kapningar är det ovanligt, utan ansvaret ligger oftast på banken eller e-handlaren som har godkänt köpet.

Har du blivit id-kapad?

  1. Spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen eller spärra ditt betalkort beroende på hur du har blivit id-kapad.
  2. Gör en polisanmälan så fort som möjligt.
  3. Säkra eventuell skriftlig bevisning, till exempel kontoöverföringar eller konversationer via e-post.
  4. Kolla också med Skatteverket att du är skriven på rätt adress och med Svensk Adressändring att ingen eftersändning har gjorts.
  5. Har du fått en bluffaktura? Bestrid så fort som möjligt.

Så undviker du att bli id-kapad

Använd ett separat kort för näthandel
För att handla på internet bör du använda ett separat konto eller kreditkort som inte är kopplat till ditt vanliga lönekonto. Du kan även ta bort krediten på kortet och istället sätta in en summa som motsvarar den du ska handla för. Då minskar du den ekonomiska risken om ditt kortnummer blir stulet.

Spärra adressändring
Gå in på Skatteverkets hemsida och ändra dina uppgifter så att det bara går att göra adressändring med hjälp av din e-legitimation.

Håll koll på brevlådan
Har du fått en faktura eller kreditupplysning i brevlådan? Var noggrann och läs igenom att uppgifterna stämmer. Tänk efter om du nyligen har ansökt om lån, köpt något på kredit eller tecknat ett abonnemang.

Pensionsålder 2019

Pensionsålder 2019 – så länge måste du jobba

Dagens 35-åringar ska jobba tills de är 70 år och dagens 5-åringar tills de är 72 år – så ser Pensionsmyndighetens förslag ut. Hur länge…

Elpriser 2019

Elhandelspriserna har ökat med över 50 procent – på ett år!

Sedan 2017 har elhandelspriserna i Sverige ökat med i snitt 51,4 procent, enligt Nils Holgerssons årliga undersökning. Så här ser elpriserna ut att utvecklas under…

Bygga bastu

5 viktiga saker att tänka på när du ska bygga bastu

Ska du bygga bastu för första gången? Här får du en enkel guide där vi går igenom några saker som är viktiga att tänka på…

Rutavdrag 2019

Rutavdrag 2019 – allt du behöver veta om rutavdrag

Vid till exempel städning och barnpassning kan du ha rätt att dra av hela 50 procent av kostnaden. Men för att ta del av rutavdraget…

jämka

Nu är det hög tid att jämka!

Dags att jämka. Du som till exempel har flera arbetsgivare eller bolån kan slippa en eventuell restskatt och få skatteåterbäring direkt på lönen varje månad…

Visa fler