Anlita fastighetsmäklare – så gör du

  • Hur hittar du rätt mäklare? Börja med att be om referenser från andra kunder och försök att bilda dig en uppfattning om hur mäklaren avser att sälja bostaden.
  • Har du svårt att hitta rätt mäklare? Tänk på att träffa ett par stycken och jämför.

Allt fler svenskar säljer sin bostad själva, men 9 av 10 anlitar fortfarande en mäklare. De allra flesta efterfrågar trygghet och erfarenhet när de står inför en av livets största affärer.

Erik Olsson, vd på Erik Olsson fastighetsförmedling.

Erik Olsson är vd på fastighetsförmedlingen Erik Olsson.

Ofta är det mycket att tänka på när du ska sälja din bostad. En fastighetsmäklare tar hand om det praktiska, allt från värdering till fotografering, annonsering, budgivning och kontraktsskrivning. Men hur ska du tänka när du väljer mäklare? Vi frågade Erik Olsson, vd för Erik Olsson fastighetsförmedling, en av Stockholms innerstads största mäklarfirmor.

Hur känner jag igen en bra mäklare?
Be om referenser från andra kunder och försök att bilda dig en uppfattning om hur mäklaren avser att sälja bostaden. Det krävs att du sätter dig in i köparens perspektiv, vilken information skulle du vilja ha för att känna dig trygg som köpare? En säker och välinformerad köpare betalar oftast mer, säger Erik Olsson.

En säker och välinformerad köpare betalar oftast mer.

Erik Olsson, vd Erik Olsson fastighetsförmedling

Hur ska en bra mäklare arbeta?
– Mäklaren ska vara aktiv, driva budgivningen bra och hålla spekulanter och säljare uppdaterade. Som säljare vill du ha ett högt slutpris men inte på bekostnad av en missnöjd köpare. En god mäklare ger säljaren ett högt slutpris samtidigt som köparen är nöjd med sitt köp, säger Erik Olsson.

Antal anmälningar mot mäklare ökar

Vilka mäklare ska du då se upp för? Fastighetsmäklarinspektionen (FMI) är den statliga myndighet som registrerar fastighetsmäklare och som har tillsyn över dessa. Och antalet anmälningar mot mäklare har ökat kraftigt jämfört med 2015.

– De vanligaste orsakerna till anmälan är priset i marknadsföringen, så kallade lockpriser och frågetecken kring budgivningsprocessen, säger Thomas Carter, kommunikationsansvarig på FMI.

2015 kom det in 378 anmälningar till Fastighetsmäklarinspektionen. Prognosen för 2016 ser ut att bli över 400 anmälningar. Thomas Carter menar att det delvis kan bero på att kännedomen om FMI har ökat och att det gör folk mer benägna att anmäla.

– Visst ser vi en ökning av anmälningar vad gäller så kallade lockpriser. Andra fall kan handla om köpare som vunnit en budgivning, men ändå inte fått köpa objektet. Det är viktigt att informera om hur budgivningsprocessen går till. Kom ihåg att det alltid är säljaren som bestämmer. Ingenting är klart innan avtalet är undertecknat.

Ett bra tips är att använda den oberoende jämförelsesajten hittamäklare.se

Checklista för att hitta den bästa fastighetsmäklaren

√ Kontrollera att mäklaren är registrerad. Först och främst bör du kolla att mäklaren är registrerad hos FMI. Annars rubriceras det under otillåten fastighetsförmedling.

√ Jämför olika mäklare. Välj ut 3–4 mäklare och ställ dem emot varandra. Be dem komma hem till dig och titta på ditt objekt. Det är viktigt att personkemin stämmer mellan er, att du känner förtroende för personen, att det är någon som tar sig tid.

√ Diskutera ersättning och tillvägagångssätt. Jämför vad som ingår i mäklarens ersättning. Hur marknadsförs det hela? Hur går budgivningen till? Det är bra om mäklaren har lokalkännedom.

√ Fast pris eller provision. När du väl bestämt dig – läs igenom avtalet noggrant, hur är provisionen upplagd? Här finns det möjlighet för dig som säljare att förhandla.

√ Upplysningsplikt. Du som säljare har enligt lag upplysningsplikt och är skyldig att informera köparen om alla fel och brister som du känner till. Gå igenom din bostad ordentligt med mäklaren så slipper du obehagliga överraskningar i efterhand.

√ Kom överens om ett pris. Det är också viktigt att du och din mäklare verkligen kommer överens om ett pris där du är villig att sälja.

Sälja bostad

Så lång tid tar det att sälja bostaden där du bor

Färska siffror från Booli visar att det tar längre och längre tid att sälja sin bostad. Men inte överallt. Här är listan som visar hur…

BankID bedrägeri

BankID-bedrägeri ökar – så skyddar du dig

Här är de tre vanligaste BankID-bedrägerierna – och tips på hur du skyddar dig mot dem.

Pantbrev och lagfart

Pantbrev och lagfart – här är guiden med allt du behöver veta

När du står inför ett husköp kan det dyka upp många nya ord – pantbrev och lagfart är några av dem. Här får du veta…

Attefallshus storlek

Då kan attefallshusen bli större

Storleken på attefallshus kan utökas till 30 kvadratmeter om bara några månader. Här är några regler som du måste känna till inför bygget.

Rotavdrag 2018

Rotavdrag 2018 – allt du behöver veta om rotavdrag

Står du inför en renovering av din bostad? Då kan du ha rätt till rotavdrag på upp till 30 procent av arbetskostnaden. Men det finns…

Visa fler