Prisutvecklingen nedåt efter amorteringskravet

  • Bopriserna gick ner under sommaren 2016, en tillfällighet eller en effekt av amorteringskravet?

Den 1 juni infördes amorteringskravet på nya bolån. Nu visar siffror från Svensk Mäklarstatistik att priserna på bostadsrätter har gått ned två procent under sommaren. Tillfällighet eller trendbrott?

Under maj–juli sjönk priserna på bostadsrätter med ungefär två procent jämfört med februari–april, enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik. Men bostadspriserna har gått upp 8 procent jämfört med samma period för ett år sedan.

Det började pratas om amorteringskrav tidigt 2015… Flera av effekterna har därför redan ägt rum.

Per-Arne Sandegren

Är det så att vi börjar se effekterna av amorteringskravet?
Det började pratas om amorteringskrav tidigt 2015 och många av bankerna hade redan implementerat de här reglerna. Flera av effekterna har därför redan ägt rum, folk har redan agerat. Det är jättesvårt att isolera en enskild regeländring utifrån andra faktorer som historiskt låga räntor, låg nyproduktion och relativ hög konjunktur. Allt det talar för fortsatta prisökningar på bostäder, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Mäklarstatistik.

Trycket på bostadsmarknaden fortsatt högt

Boprisrallyt verkar fortsätta alltså. Och allt fler svenskar tror på ökade bostadspriser enligt SEB:s boprisindikator. 61 procent tror på ökade bostadspriser under det kommande året.

Vad beror sommarens lägre priser på då?
– Varje sommar är det naturligt att det blir en avmattning. I Stockholms innerstad har genomsnittspriset stått still sedan förra sommaren. Där har vi en platå som är ett år lång. I Storstockholm har man sett en utplaning sedan i början av året.

Varje sommar är det naturligt att det blir en avmattning.

Per-Arne Sandgren

I perioden maj–juli har bostadsrättspriserna i centrala Stockholm minskat med drygt en procent. En genomsnittslägenhet i centrala Stockholm kostade fem miljoner kronor under perioden.

Under samma period har villapriserna i Storstockholm sjunkit med knappt två procent. En genomsnittsvilla i Storstockholm kostade 5,1 miljoner kronor under perioden.

Varför är Stockholm så viktigt?
– Fyra av tio bostadsrätter säljs i Storstockholm, därför är det en så pass viktig marknad som smittar av sig på resten av landet, säger Per-Arne Sandegren.

Pensionsålder 2019

Pensionsålder 2019 – så länge måste du jobba

Dagens 35-åringar ska jobba tills de är 70 år och dagens 5-åringar tills de är 72 år – så ser Pensionsmyndighetens förslag ut. Hur länge…

Ecodriving

Ecodriving – många har dålig koll på bränslesnål bilkörning

Ecodriving gynnar både miljön och din plånbok. Men många svenskar har i dag dålig koll på ecodriving. Vet du hur man kör miljövänligt? Här kommer…

Elpriser 2019

Elhandelspriserna har ökat med över 50 procent – på ett år!

Sedan 2017 har elhandelspriserna i Sverige ökat med i snitt 51,4 procent, enligt Nils Holgerssons årliga undersökning. Så här ser elpriserna ut att utvecklas under…

Bolåneräntor prognos

Hur ska du agera efter räntehöjningen?

För första gången på sju år höjer Riksbanken reporäntan. Hur påverkar det dig med bolån? Är det läge att binda bolånen? Hur ser prognosen för…

Bygga bastu

5 viktiga saker att tänka på när du ska bygga bastu

Ska du bygga bastu för första gången? Här får du en enkel guide där vi går igenom några saker som är viktiga att tänka på…

Visa fler