Valutakursen – en genväg till billiga resor

  • Privata Pengar listar vilka länders valutor som är mest gynnsamma gentemot kronan just nu och Egypten hamnar på tredje plats.

Vill du få ut så mycket som möjligt av semesterkassan ska du titta på valutakurser. Privata Pengar listar resmål där du får mest för dina kronor just nu.

Går du runt och längtar efter semestern men känner att du har svårt att lita på den svenska sommaren? Billiga resor till solen lockar förstås och en faktor som avgör om din resa blir prisvärd eller inte kan vara resmålets valuta. Flera vanliga resevalutor har blivit billigare för svenskarna det senaste året, enligt statistik från Forex.

En sjunkande valuta är ofta en indikation på att det inte går så bra för landet antingen politiskt eller ekonomiskt. Allra billigast blev sydafrikanska randen följt av ryska rubeln som har blivit hela 21 respektive 19 procent billigare. Det brittiska pundet, turkiska liran och thailändska bahten har också tappat i värde gentemot kronan sedan maj 2015.

Ska du åka till sommar-OS?

Funderar du på att åka till sommar-OS i Brasilien? Då kanske den svaga brasilianska realen lindrar övriga prishöjningar i samband med de olympiska spelen.

Bland de resevalutor som blev dyrare under året finns japanska yenen och isländska kronan som båda har stärkts 10 respektive 6 procent gentemot kronan.

Nedan listas 17 vanliga resevalutor och deras procentuella utveckling gentemot kronan under det senaste året.

Land & valuta Utveckling
Sydafrika (ZAR) -21%
Ryssland (RUB) -19%
Egypten (EGP) -15%
Brasilien (BRL) -14%
Turkiet (TRY) -10%
Norge (NOK) -10%
Australien (AUD) -8%
Polen (PLN) -8%
Storbritannien (GBP) -8%
Thailand (THB) -6%
Kina (CNY) -6%
Indien (INR) -5%
USA (USD) -2%
Euro (EUR) 0%
Kroatien (HRK) 1%
Island (ISK) 6%
Japan (JPY) 10%

Köpa bostad utomlands

Köpa bostad utomlands – 12 tips till dig som är redo att ta steget

Är du sugen på att köpa bostad utomlands? Vägen dit behöver inte vara svår. Om du är noggrann i din planering och tar juridisk hjälp…

bästa kreditkortet på resan

Så får du tag på det bästa kreditkortet på resan

Letar du efter det bästa kreditkortet för resan? Det finns en del saker du bör titta på. Här får du en snabb checklista som du…

resegaranti

Resegaranti – nya reselagar skyddar dig som konsument

Nu omfattas fler resenärer av resegaranti. Den 1 augusti införde regeringen en ny paketreselag och en ny resegarantilag – här är dina nya rättigheter.

solsemester juli

Solsemester i juli – här får du mest sol för pengarna

Sugen på solsemester i juli? Har du koll på vilken plats du får mest sol för pengarna – i Venedig eller på Rhodos? Här får…

reseappar

9 gratis reseappar inför resan

Håller koll på ditt vaccin, hjälper dig att packa och åka kollektivtrafik och låter dig vila några timmar på hotell under en flygförsening – här…

Visa fler