Så fixar du ett budgetbröllop!

  • För att få till ditt drömbröllop och samtidigt hålla nere budgeten är det viktigt att vara ute i god tid med planeringen.

Vad kostar ett bröllop? Här tipsar bröllopsexperten Anna Lundgren om hur du får en perfekt bröllopsdag till budgetpris.

En del har drömt om dagen sedan de var små. Andra började tänka på den först när de träffade den rätte. Bröllopsdagen är för många en väldigt stor och viktig dag – och den behöver inte kosta skjortan för att bli perfekt. Så vad kostar ett bröllop?

Anna Lundgren, chefredaktör BröllopsGuiden.

Anna Lundgren, chefredaktör BröllopsGuiden.

– Börja med att sätta en budget, sedan handlar det om att prioritera. Gör en analys av vad ni tycker är viktigast på ert bröllop. Är det till exempel festen som är viktigast så prioriterar ni den och lägger mindre pengar på klänning och ringar. Det är inte alla som har en budget där man kan satsa allt på alla delar, säger Anna Lundgren, chefredaktör på BröllopsGuiden.

Anna Lundgren har arbetat med bröllop på olika sätt sedan 1980-talet och hon vet vad som är viktigast att få ner kostnaderna.
– Tid! För att hålla nere budgeten är mitt bästa tips att börja tidigt med planeringen. Om du börjar tänka på och förbereda bröllopet redan två år innan hinner du ofta skapa en del dekorationer själv och göra budgetklipp på reor. Börjar du istället två månader innan slutar det ofta med att du köper det första bästa du ser, ofta till rätt onödigt höga priser.

Dyrare med stadsbröllop

Klänning, kostym, ringar, fest, mat… det är lätt att kostnaderna drar i väg. I dag går ett medelbröllop på omkring 60 000 kronor.
– Räknas även bröllopsresan in blir det snabbt mycket mer. Kuvertavgiften brukar vara den dyraste posten. Har du ett bröllop med 50 gäster och en kuvertavgift på 1 000 kronor är du bara där uppe i 50 000 kronor.

– Sedan skiljer sig priserna åt ganska mycket i en storstad jämfört med en landsort. Ett bröllop i storstan blir ofta mycket dyrare. På landet finns större möjligheter att hitta billigare lokaler och restauranger. Så om du bor i en stad men kan tänka dig att förlägga bröllopet på landet skulle jag absolut rekommendera det.

Satsa på fotot

De senaste årens trender med mycket secondhand är tacksamma för den som planerar ett budgetbröllop.
– Bröllop bygger mycket på traditioner och gammaldagsstuk håller i alla väder. Men även här handlar det om att vara ute i god tid, du får inte ihop ett secondhandbröllop på bara några veckor. Det är ju inte som att gå i en vanlig butik, här är utbudet begränsat och du får ofta leta runt på många olika ställen för att hitta rätt.

Vilken post bör du inte spara in på?
– Det är svårt att svara på generellt eftersom att alla har olika drömmar och prioriteringar. Men jag tycker att fotot är viktigt. Det är något du inte kan göra om. Det blir oftast mycket bättre om du anlitar en professionell fotograf som kan jobba i lugn och ro istället för en vän som samtidigt är där som din gäst. För att hitta en fotograf som passar just er är det bra om du tar dig tiden att kolla runt och jämföra olika fotografer och deras bilder eftersom alla har olika uttryckssätt. Det är ett stort ansvar att ta bilder, lägg inte det på din vän.

Annas tips för att hålla nere kostnaderna

1. Börja med att fundera över vad som är viktigast och prioritera därefter. Några vill lägga mer på klänningen och ringarna och andra satsar på festen.

2. Ta hjälp av vänner och bekanta. Kanske känner du någon som är jättebra på håruppsättningar och smink, eller så har du en släktning som gör fantastiska tårtor? De flesta tycker bara att det är kul att få hjälpa till.

3. Det går att hitta bröllopskläder till bra priser. Spana efter reor på brudklänningar, de flesta butiker rear ut på hösten när den största bröllopssäsongen är över. Kolla också in sajter som Blocket och Tradera där många säljer sina bröllopskläder. Se bara till att du hinner prova plaggen för ofta behövs de sys om för att passa just dig.

4. Det går att återanvända mycket, lämna in eget byrolådeguld när ni ska köpa ringarna eller designa egna av det. Där kan du spara många kronor.

5. Det finns mycket ni kan göra själva, som till exempel inbjudningskorten. Då får ni dem också precis som ni vill ha dem.

6. Och återigen, för att lyckas med ovanstående tips gäller det att du har gott om tid.

För fler tips, besök BröllopsGuiden.

Läs mer:

• Varför är det bra med äktenskapsförord?
• Hur mycket får jag låna?

Pensionsålder 2019

Pensionsålder 2019 – så länge måste du jobba

Dagens 35-åringar ska jobba tills de är 70 år och dagens 5-åringar tills de är 72 år – så ser Pensionsmyndighetens förslag ut. Hur länge…

Elpriser 2019

Elhandelspriserna har ökat med över 50 procent – på ett år!

Sedan 2017 har elhandelspriserna i Sverige ökat med i snitt 51,4 procent, enligt Nils Holgerssons årliga undersökning. Så här ser elpriserna ut att utvecklas under…

Bygga bastu

5 viktiga saker att tänka på när du ska bygga bastu

Ska du bygga bastu för första gången? Här får du en enkel guide där vi går igenom några saker som är viktiga att tänka på…

Rutavdrag 2019

Rutavdrag 2019 – allt du behöver veta om rutavdrag

Vid till exempel städning och barnpassning kan du ha rätt att dra av hela 50 procent av kostnaden. Men för att ta del av rutavdraget…

jämka

Nu är det hög tid att jämka!

Dags att jämka. Du som till exempel har flera arbetsgivare eller bolån kan slippa en eventuell restskatt och få skatteåterbäring direkt på lönen varje månad…

Visa fler