Ny skatt 2016 – så påverkas du

  • I årets nya budget finns pensionärer och barnfamiljer bland vinnarna. Höginkomsttagare och småföretagare är de som påverkas mest negativt.

Nytt år, ny budget. I december röstades regeringens budget igenom. Den innebär flera förändringar under 2016. Här är några som direkt kan komma att påverka din ekonomi.

I slutet på december röstades budgeten för 2016 igenom. Bland vinnarna finns pensionärer och barnfamiljer. Höginkomsttagare och småföretagare är de som påverkas mest negativt. Läs vilka förändringar som påverkar dig.

Privat

Höjd diesel- och bensinskatt. För bensinen handlar det om en ökning på 48 öre per liter och för diesel 53 öre exklusive mervärdesskatt.

Rot och rut. Du får dra av 30 procent av arbetskostnaden för rot jämfört med de nuvarande 50 procenten. Taket för rut-avdraget sänks från 50 000 till 25 000 kronor per år, men här får du fortfarande dra av 50 procent av arbetskostnaden. Läs mer om rot och rut här.

Uppdatering: läs vad som gäller för rutavdrag 2017

Sjukförsäkringens bortre tidsgräns tas bort. Detta betyder att långtidssjukskrivna nu har möjlighet att få fortsatt sjukpenning även efter 2,5 år, där den tidigare gränsen låg.

Slopad rätt till avdrag för välgörenhet. Det är nu inte längre möjligt att få en skattereduktion för gåvor till välgörenhet. Tidigare har nämligen den som skänkt över 2 000 kronor till välgörenhet kunnat få tillbaka pengar på skatten.

Avdragsrätten för pensionssparande slopas. Det är alltså viktigt att se över alternativ för ditt privata pensionssparande för att göra de mest fördelaktiga valen. Läs mer om det här.

Nedtrappning av jobbskatteavdraget. Personer som tjänar över 50 000 kronor i månaden får höjd skatt.

Kostnadsfri tandvård. Här en förändring som träder i kraft först 2017. Då blir det gratis tandvård upp till 21 år, året efter kommer åldersgränsen att höjas till 23 år. Den nuvarande går vid 19 år.

För familjen

Ökad föräldrapenning. Grundnivån på föräldrapenningen höjs från 225 kronor till 250 kronor per dag.

Kostnadsfri medicin. Alla barn under 18 år får nu helt gratis medicin, subventionerad av staten.

Pensionär

Sänkt skatt. De som har en pension på upp till 20 000 kronor i månaden får nu en sänkt skatt.

Dyrare med hemtjänst. Hemtjänsten blir dyrare, upp till 2 500 kronor per år.

Småföretagare

Arbetsgivaravgiften höjs. Tidigare har det varit billigare för en arbetsgivare att anställa en person under 26 år, detta slopas nu.

Rot-och rutavdraget sänks. Att rot och rut förändras påverkar inte bara privatpersoner som använder sig av tjänsterna utan också de företagare som säljer tjänsterna. Läs mer om rot och rut här.

Löneskatt för personer över 65 år införs. Det betyder att det för arbetsgivaren blir dyrare än tidigare att anställa en person som fyllt 65 år.

Pensionsålder 2019

Pensionsålder 2019 – så länge måste du jobba

Dagens 35-åringar ska jobba tills de är 70 år och dagens 5-åringar tills de är 72 år – så ser Pensionsmyndighetens förslag ut. Hur länge…

Elpriser 2019

Elhandelspriserna har ökat med över 50 procent – på ett år!

Sedan 2017 har elhandelspriserna i Sverige ökat med i snitt 51,4 procent, enligt Nils Holgerssons årliga undersökning. Så här ser elpriserna ut att utvecklas under…

Bygga bastu

5 viktiga saker att tänka på när du ska bygga bastu

Ska du bygga bastu för första gången? Här får du en enkel guide där vi går igenom några saker som är viktiga att tänka på…

Rutavdrag 2019

Rutavdrag 2019 – allt du behöver veta om rutavdrag

Vid till exempel städning och barnpassning kan du ha rätt att dra av hela 50 procent av kostnaden. Men för att ta del av rutavdraget…

jämka

Nu är det hög tid att jämka!

Dags att jämka. Du som till exempel har flera arbetsgivare eller bolån kan slippa en eventuell restskatt och få skatteåterbäring direkt på lönen varje månad…

Visa fler