Så får du pengarna att räcka i januari

  • Få årets fattigaste månad att gå ihop genom att till exempel göra matlådor eller sälja prylar.

Skippa ute-luncherna, sälj prylar eller ställ bilen. Det finns många knep att ta till när ekonomin kanske känns svår att få ihop efter jul och nyår. Här kommer några av dem.

I januari kan plånboken vara tom. Julklappar, mellandagsrea och nyårsfirande kan kosta på. Men hur ska du då få ekonomin att gå ihop lite bättre? Här är några enkla knep för att klara årets fattigaste månad och få pengarna att räcka i januari.

Ställ bilen
Behöver du verkligen bilen varje dag? I många fall kanske du kan gå eller samåka med andra. Låter du bilen stå i en månad kommer du tjäna in mycket pengar på all den bensin du slipper tanka. Om du efter en tid inser att du faktiskt klarar dig utan bilen under en längre tid kan det till och med vara värt att ställa av bilen för en period och då slippa betala skatt.

Gör matlådor
Skippa ute-luncherna och ta med matlådor till jobbet, det sparar du ett par tusen kronor på varje månad. Storkok är ofta smidigt här, men det är lätt att tröttna om man tvingas äta samma mat flera dagar rad. Prova istället att gå ihop ett gäng som turas om att laga maten till varandra.

Rensa frysen
Apropå mat, kolla igenom frysen och skafferiet. Här finns ofta mycket mat som kanske till och med glömts bort.

Sälj prylar
Det sägs att vi svenskar har prylar för tusentals kronor uppe på vinden. Gå igenom dina kläder och saker och lägg ut på Blocket eller Tradera. Är du bara ute efter ny garderob kan du även anordna en klädbytardag med vänner och kollegor.

Gratis aktiviteter
Det är lätt att tycka att det blir tråkigt utan pengar, men det finns faktiskt mycket att hitta på som är helt gratis. Du kan till exempel låna skridskor av en vän och åka skridskor. Besöka något museum, det finns flera museum och utställningar som är helt gratis. Eller träna, många träningslokaler har ofta erbjudanden där du kan få testa på att träna gratis.

Gör en budget
Då decemberlönen ofta betalas ut redan innan julafton är det lätt hänt att mycket av den försvinner på de sista julklapparna och annat inför julhelgen. Det gör att det blir extra svårt att få pengarna att räcka även i januari. Ett tips är därför att betala räkningarna så fort som möjligt och sedan dela upp det du har kvar på kontot med antal dagar som är kvar på månaden. Sätt därefter upp en budget för januari och försök att hålla den enligt tipsen ovan.

hur mycket får jag i pension

1 av 4 över 55 år vet inte hur mycket de kommer få i pension

Många svenskar i 60-årsåldern har dålig koll på hur mycket de kommer få i pension och önskar att de hade satt sig in i pensionssystemet…

Tradingmamman

Tradingmamman: ”Jag sparar på ett vanligt sparkonto”

Tradingmamman Patricia Hjärtner har handlat med aktier i 18 år och livnär sig i dag på daytrading. Hon driver också bloggen Tradingmamman och utbildar andra…

Hur blir man rik

Hur blir man rik? Tre stora ekonomiprofiler svarar!

Tjäna pengar och bli ekonomiskt oberoende. Kan alla lyckas med det? Hur blir man rik egentligen? Vi lät tre riktiga proffs på sparande dela med…

Pensionsspara

Pensionsspara – Expertens 9 bästa tips som ökar din pension

Oavsett om du har lång eller kort tid kvar till din pension finns det många sätt att öka pensionen på. Vi har pratat med en…

pension vid 61

9 tips till dig som vill gå i pension vid 61

Drömmer du om att gå i pension vid 61? Du är inte ensam. Men för de allra flesta sätter ekonomin käppar i hjulen. För att…

Visa fler