Julklappar som gör gott

  • Stöd till exempel ActionAids arbete genom att ge bort en get som ger mjölk till fattiga familjer. En get kostar 225 kronor.

    Foto: ActionAid

Snart är julen här – ett tillfälle att göra skillnad. Var med och bidra till en bättre jul genom att köpa dina julklappar från välgörenhetsorganisationer.

I år beräknas vi svenskar lägga 75 miljarder kronor på julklappar. En siffra som är fem procent högre än i fjol. Men istället för att lägga alla pengar på klappar som kanske bara läggs på hög kan du istället köpa något betydelsefullt som faktiskt gör skillnad.

Gåvor till dina nära

I Barncancerfondens webbutik finns många fina böcker och smycken, men också den här mysiga nallen Tryggve. Genom att köpa något av Barncancerfonden bidrar du också till kampen mot barncancer.
Pris: 150 kronor

julklappar till välgörenhet


En fin pläd
i ekologisk lammull från märket Klippan, med etiketten ”Alla barn borde få uppleva det magiska med julen. Den här pläden värmer mer än bara dig och den bidrar till att fler barn får en Vit jul”.
Vit Jul drivs av nykterhetsrörelsen IOGT-NTO och arbetar för att alla barn ska få uppleva en julafton utan alkohol. Genom att stödja dem bidrar du till deras arbete för alla barns rätt till en vit jul.
Pris: 599 kronor

julklappar till välgörenhet


En vacker julklapp
är det här trädhalsbandet designat av konstnären Lasse Åberg. För varje halsband som säljs planteras tio nya träd genom Vi-skogen i Afrika.
Vi-skogen är en svensk biståndsorganisation som planterar träd i Kenya, Rwanda, Uganda och Tanzania. Fyra länder som är hårt drabbade av avskogningen.
Pris: 650 kronor

julklappar till välgörenhet


Ge bort ett presentkort
Stadsmissionens second hand. Den som får julklappen ges inte bara möjlighet att fynda bland massa fina saker, utan bidrar samtidigt till att hjälpa utsatta.
Pris: Valfritt

Gåvor direkt till drabbade

Varje dag flyr tusentals människor över Medelhavet. Genom att köpa ett mat- och vattenpaket från Röda Korset kan du bidra till att många klarar sig i det första akuta skedet. Paketen innehåller bland annat mat, vatten, tvättservetter och plastmuggar.
Pris: 140 kronor per paket

Hos Unicef finns det många olika klappar att välja mellan, som alla är livsviktiga. Du kan till exempel köpa 70 doser vaccin som skyddar mot den dödliga sjukdomen mässlingen.
Pris: 218 kronor

För ett barn som lider av undernäring kan påsar med nötkräm rädda liv. Enligt UNHCR räcker det med tre påsar nötkräm om dagen i åtta dagar. En fin julklapp vore därför att köpa ett paket med 24 påsar nötkräm. Det kostar inte mycket, men räddar liv.
Pris: 240 kronor

Stöd ActionAids arbete genom att till exempel ge bort en get och bidra till att hjälpa fattiga familjer att bygga upp ett hållbart sätt att försörja sig på. Geten ger mjölk till familjen, och överskottet kan de sedan sälja på marknaden. Är geten dräktig kan de även sälja getens killingar eller ge bort killingen till en annan familj.
Pris: 225 kronor för en get

I Läkare utan gränsers gåvoshop kan du köpa ett lyckligt slut till en berättelse. Det finns flera olika berättelser att välja mellan. Historien ”Gammal kärlek” handlar om en liten pojke som är så sjuk att läkarna inte tror att han kommer att överleva. Om du köper en berättelse får du hem en tryckt bok där historien fått ett lyckligt slut.
Pris: Mellan 150 och 1000 kronor

Av SOS Barnbyar kan du köpa ett gåvokort som går till deras familjestärkande program i Bolivia. Organisationen samarbetar med lokalsamhället och myndigheterna för att stärka familjer och förhindra att barn överges.
Pris: 250 kronor

Varje dag dör kvinnor och flickor i samband med sin graviditet eller förlossning. Genom att stödja Plans projekt Säker förlossning är du med och bidrar till att utbilda personal och utrusta kliniker i de länder där mödra- och spädbarnsdödligheten är hög.
Priser: 120 kronor

Tips! Gå in och kika på Givarguiden för en bra översikt på olika välgörenhetsorganisationer, och sätten du kan stödja dem på.

Lighthouse Relief

Flyktingkrisen fick Anna att lämna tryggheten

Gränserna är stängda och medieintresset har svalnat men flyktingkrisen är långt ifrån över. Anna Tascha Larsson lämnade sitt liv i Stockholm för att åka till…

skänka kläder

Hit kan du skänka kläder och samtidigt hjälpa andra

Vill du göra en insats för miljön samtidigt som du får mer plats hemma? Då kan det vara läge att rensa ur garderoben. Vill du…

Hjälpa till i flyktingkrisen

Så kan du hjälpa till i flyktingkrisen

Just nu pågår den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget, och vi är många som vill hjälpa till. Men det är inte alltid lätt att veta…

Konsert till förmån för flyktingkrisen.

De tog initiativ till välgörenhetskonsert

Tillsammans med artister som Tove Lo och Urban Cone drog Dan Karlström på bara några timmar ihop en välgörenhetskonsert till förmån för flyktingkrisen.

Unicef är störst i Sverige på välgörenhet

Så mycket skänker vi till välgörenhet

Under 2013 skänkte den svenska allmänheten rekordsumman 5,8 miljarder kronor till olika välgörande ändamål.