Importera bil från Tyskland – så gör du

Importera bil
När du som privatperson ska importera en bil från utlandet är det några saker som är viktiga att tänka på. Till exempel ska båda parter underteckna ett bindande köpavtal innan betalningen sker.
Motor/fordon

Att importera bil själv kan ofta löna sig. Men det finns en del saker du bör tänka på. Vi pratade med Fredrik Wennerholm för att få bra tips på vägen.

Varje år importeras tusentals bilar till Sverige. Störst antal bilar kommer från Tyskland, Italien och USA.
– Jag importerar alla mina bilar från Tyskland. Du får garanti och bilarna är ofta i bra skick eftersom att de har ett bra klimat och fina vägar. Den generella tysken är också väldigt rädd om sin bil då den är en statussymbol i Tyskland, säger Fredrik Wennerholm, grundare till Importbil.se.

Fredrik Wennerholm.

Fredrik Wennerholm importerade sin första bil när han var 22 år gammal, i dag, drygt tio år senare, har han med sitt företag importerat över 900 bilar till Sverige och har skaffat sig en gedigen erfarenhet.

– Det första steget är att hitta den bil du vill ha, kolla sajter som Mobile.de och Autoscout24.de. Sedan brukar jag alltid ringa, de flesta föredrar att man ringer istället för att mejla, det ger ett mer seriöst intryck.

Pruta innan

När du hittat din bil och tagit den första kontakten är det några saker som är bra att ta reda på. Kolla till exempel att det finns en servicebok som är stämplad och där mätarinställningen är ifylld vid varje gjord service och kontrollera även att bilen inte varit krockad. Fredrik Wennerholm berättar att det ofta kan vara säkrare att köpa en bil i Tyskland jämfört med Sverige. I Tyskland har de nämligen upplysningsplikt om bilens skadehistorik.

– Det är viktigt att du vänder dig till seriösa återförsäljare. Du kan såklart köpa bilen av en privatperson, men jag rekommenderar det inte. Hos en auktoriserad återförsäljare får du mer säkerhet i form av garanti och service. Dessutom är bilen både tekniskt och optiskt testad.

När du ska importera bil är det bra att försöka pruta, och gör det gärna innan du åker. Det är ofta svårare att pruta på plats eftersom att säljaren då vet att du faktiskt tagit dig hela vägen dit för just den bilen.

– Många privatpersoner tänker bara på priset när de handlar bil, men tänk istället på vad du får med: till exempel service, garanti och nya däck. Det handlar inte bara om vad du betalar utan vad du får också. Om det är lite billigare kanske du får en sämre produkt.

Importera bil från Tyskland

Det bästa sättet att göra betalningen på är via banköverföring direkt till återförsäljaren, då får du ofta den bästa valutakursen. Att betala med kontanter kan många gånger bli dyrare.

– Anledningen till varför många importerar bilar från just Tyskland är för att priserna är lägre. Nya bilar kostar ofta mindre redan från början eftersom att de har lägre moms, men även begagnade bilar har bättre priser. Det beror på att efterfrågan på nya bilar är högre där vilket gör att en begagnad bil inte är lika eftertraktad och då sjunker priserna snabbare där än här.

För att undvika att bli lurad är det viktigt att båda parter undertecknar ett bindande köpavtal innan betalningen sker. Köper du en begagnad bil ska du kontrollera att du får ett registreringsbevis i original. Köper du till exempel en bil utan registreringsbevis i Tyskland kan du bli av med bilen om det senare visar sig att någon annan har mer rätt till bilen. I Tyskland räknas den som har registreringsbeviset som ägare.

Några praktiska punkter

När köpet är genomfört återstår en del praktiskt arbete. Först måste du ta reda på i vilket land du ska betala moms. Om bilen du importköpt är begagnad och körts i mer än 600 mil och varit i bruk mer än sex månader ska momsen betalas i det land som du köpt bilen i. Handlar det istället om en helt ny bil betalar du momsen till Skatteverket här i Sverige.

Att importera bil från ett land utanför EU innebär att du alltid måste betala en tullavgift till Tullverket. Importerar du däremot bilen från ett annat EU-land slipper du detta.

Hos en auktoriserad återförsäljare får du mer säkerhet.

När dessa punkter är avbockade ansöker du om en ursprungskontroll på Transportstyrelsen och skickar med bilens registreringshandlingar och ett inköpskvitto med din ansökan. Om du importerat en bil utanför EU måste du även skicka med ett bevis på förtullning.

Efter några dagar brukar det vara klart, och om bilen blivit godkänd får du ett ärendenummer – först då kan du ringa bilprovningen för att boka en tid för registreringsbesiktning. Är det en bil som ska kontrollbesiktigas kan det oftast göras samtidigt. Efter besiktningen kommer nya svenska registreringsskyltar med posten.

Glöm inte att ställa på bilen och försäkra den hos ett svenskt försäkringsbolag, sedan är det bara att ge sig ut på vägarna och köra.

Tips! Om du inte använder bilen under längre perioder kan du ställa av bilen. Genom att göra det slipper du betala både fordonskatt och trafikförsäkring.

Konto
Spara
Lån
Kredit
Kontakt