Så kan du köra miljövänligt och spara pengar!

  • Om du planerar din körning bra kan du hålla ett jämnt gaspådrag och därmed förbruka mindre bensin.

Att köra bränslesnålt är både snällt för miljön och plånboken. Här får du några tips på vad du kan tänka på för att köra miljövänligt.

Här får du 9 tips på vad du kan tänka på för att köra miljövänligt och samtidigt spara pengar.

1. Håll hastigheten
Det finns mycket lite att vinna på att köra fortare än tillåtet. Kör du till exempel 100 kilometer per timme i en mil på en 90-väg vinner du faktiskt bara cirka 40 sekunder. Det du däremot förlorar är pengar. En hastighetsökning från 70–110 kilometer per timme gör att din bil förbrukar cirka 40 procent mer bensin eftersom att luftmotståndet blir större ju fortare du kör.

2. Motorbromsa
Försök att använda motorbroms istället för fotbroms när du kan. Att motorbromsa förbrukar nämligen inget bränsle. För att motorbromsa släpper du gasen helt och håller koll på motorns varvtal, när den når cirka 1 200 varv per minut växlar du ner och får en motorbromsning.
En bil med automatlåda saknar motorbroms, men du kan även här bara släppa på gasen och låta bilen rulla fram, genom att göra så sparar du mycket bränsle.

3. Planera din körning
Genom att planera din körning slipper du tvärbromsa och accelerera. Ser du ett rödljus längre fram kan du släppa på gasen och istället sakta glida fram – har du tur slår det om till grönt och du slipper stanna bilen. Om du planerar din körning bra kan du hålla ett jämnt gaspådrag och därmed förbruka mindre bensin.

4. Accelerera snabbt och använd höga växlar
Tänk på att växla upp snabbt. Använd bara ettans växel ett par billängder. De lägre växlarna gör bilen starkare vilket resulterar i högre bränsleförbrukning och dyrare bensinkostnader. När en bil accelererar drar den som mest bränsle, gasa därför på snabbt och växla upp innan motorn kommer upp till 3 000 varv per minut, i tätort bör den ligga på 1 200–1 500 varv per minut.

5. Undvik tomgångskörning
Att låta bilen gå på tomgång drar både bensin och sabbar miljön. Kom ihåg att stänga av bilen direkt när du har stannat. Skrapa rutorna från is och frost innan du startar bilen. Och backa in bilen på parkeringsplatsen så kommer du snabbare iväg.

Kör du en automatväxlad bil är det bra att lägga i neutralläge när du till exempel står stilla i en bilkö.

6. Hoppa över växlar
Växla direkt från 2:an till 4:an, eller 3:an till 5:an. På det viset kommer du snabbt upp i fart och undviker kopplingen som är en riktig bensintjuv. Att hoppa över växlar ska du däremot bara göra när du har fått upp farten lite. Att göra det på väg in på en motorväg kan vara riskabelt då detta kan göra att bilen bromsas upp lite.

7. Stäng av bilens AC
Använd luftkonditioneringen med sunt förnuft. En varm sommar dag – kanske räcker ändå fläkten eller ett öppet fönster? Luftkonditioneringen ökar nämligen bensinförbrukningen med cirka 1 liter på 100 kilometer.

8. Ta bort takräcke och takbox
Att frakta något i en takbox eller på ett takräcke är såklart praktiskt, men låt den inte sitta kvar på taket i onödan. Takräcket och takboxen ökar luftmotståndet kraftigt vilket leder till högre bränsleförbrukning.

9. Till sist – behöver du verkligen bilen i dag?
Tänk efter innan du väljer bilen, kanske kan du samåka med andra? Ta buss eller tåg? Eller till och med promenera eller cykla till jobbet. Du sparar mycket pengar samtidigt som du håller dig i form.

Fakta:
EcoDriving introducerades redan 1998 av Sveriges Trafikskolors Riksförbund, men det var inte förrän 2006 som en ny kursplan för B-körkort faktiskt ställde krav på att det skulle vara en del av körkortsutbildningen.

Ecodriving

Ecodriving – många har dålig koll på bränslesnål bilkörning

Ecodriving gynnar både miljön och din plånbok. Men många svenskar har i dag dålig koll på ecodriving. Vet du hur man kör miljövänligt? Här kommer…

Leasa eller köpa bil

Leasa eller köpa bil – vad är bäst?

För att ta reda på om det är bäst att leasa eller köp bil har vi listat för- och nackdelar med de olika alternativen. Dessutom…

Bilfinansiering

Bilfinansiering – här är alternativen

Billån, privatlån eller medlemslån? Det finns många olika sätt att finansiera bilen på. Här är en snabb guide om bilfinansiering.

vilken färg på bilen är bäst

Vilken färg på bilen är bäst för andrahandsvärdet?

Vill du öka chansen för att kunna sälja din bil vidare till ett bra pris är det viktigt att välja en bilfärg som attraherar köparen.…

elbilar och hybridbilar

Elbilar och hybridbilar ökar kraftigt

Elbilar och hybridbilar har ökat med 60 procent i Sverige. Och nu är det rätt läge att haka på trenden, med det nya bonus malus-systemet…

Visa fler