Världens dyraste saker!

  • Angolas huvudstad Luanda är rankad som världens dyraste stad att leva i, enligt konsultbolaget Mercer.
  • En tibetansk mastiff är världens hittills dyraste hund. Hela 12 miljoner kronor betalade en kinesisk affärsman för en valp. Rasen är en herdehund som blivit något av en statussymbol för välbärgade kineser.
  • Världens dyraste lägenhet ligger i Odeon, Monacos nya skyskrapa. Den är på nätta 3 300 kvadratmeter och kostar 2,8 miljarder kronor.

En hund för 12 miljoner, ett bröllop för 356 miljoner och en lägenhet för 2,8 miljarder. En del vanor kostar mer än andra. Här är en lista på några av världens dyraste saker.

Dyraste staden
Konsultbolaget Mercer har rankat kostnadsnivån i över 200 länder och räknat på hur dyrt det för utlänningar är att bo och arbeta i de olika städerna och samtidigt behålla en västerländsk standard. Man har jämfört mat, boende, kläder och underhållning i de olika länderna och kommit fram till att Angolas huvudstad Luanda står som segrare.

Egentligen är det ganska billigt att bo i staden, men de höga kostnaderna för att bo säkert och importerade varor är det som fick staden att klättra upp högst på topplistan.
Se hela listan här!

Dyraste doften
I september auktionerades världens dyraste parfym ut för nästan 1,2 miljoner kronor. Parfymkollektionen The Royalé Dream bestod av tre diamantprydda flaskor. Bakom doften stod det privatägda diamantföretaget World of Diamonds och det spanska parfymhuset Cuarzo The Circle. Flaskorna levererades i en strutsäggsformad förpackning som fodrats med lammskinn och smyckats med en blå diamantring.
Spana in parfymen här!

Dyraste lägenheten
Bostadspriserna i Sverige ökar hela tiden, men summorna går inte att jämföra med den lägenhet i Monaco som gått för 848 484 kronor. Per kvadratmeter. Lägenheten ligger i Odeon – Monacos nya skyskrapa – och är på nätta 3 300 kvadratmeter. Priset? 2,8 miljarder kronor.

Dyraste bröllopet
Bröllop är inte gratis, det vet alla som gift sig. Att det landar på 100 000 kronor är inte ovanligt. Men det är småpotatis jämfört med bröllopet mellan bankiren Amit Bhatia och Vanisha Mittaldotter till stålmagnaten Lakshmi Mittal. Det indiska paret höll förlovningen på Versailles och flög in gäster från hela världen till festen som gjorts till en Bollywood-musikal. Prislapp: 356 miljoner kronor.

Dyraste hunden
Att hundar kan vara dyra i inköp och drift är ingen nyhet. Men 12 miljoner kronor för en tibetansk mastiff är nog svårslaget. Det är nämligen vad en kinesisk affärsman betalade för en valp. Rasen är en herdehund som blivit något av en statussymbol för välbärgade kineser. Köparens plan är nu att fortsätta föda upp rasen.

Dyraste filmen
Det kostar att göra film, speciellt i USA. Högst på listan över dyraste filmer hamnar inte helt oväntat ”Pirates of the Caribbean – vid världens ände” med 300 miljoner dollar. Den dyraste datoranimerade filmen någonsin, ”Trassel”, följer tätt efter med 260 miljoner dollar.

Dyraste bilen
En ny bil kostar utan vidare ett par hundra tusen kronor. Mycket pengar kan tyckas, men långt från vad man får ge för en Lamborghini Veneno. Det italienska monstret har en 12-cylindrig motor med 750 hästkrafter och betingar ett pris på 38 miljoner kronor. Bilen finns endast i nio exemplar och tillverkades 2014.

taxfree

9 av 10 produkter inte billigare på taxfree

Vill du fynda skönhetsprodukter på taxfree innan resan? Då är det smart att först spana in priserna på nätet. I många fall kan det nämligen…

kontantlöst samhälle

Kontantlöst samhälle – 7 av 10 svenskar klarar sig utan kontanter

Kontantanvändandet minskar och många skulle i dag klara sig helt utan kontanter. Samtidigt har betalningslösningen Swish ökat enormt på bara fyra år. Det visar en…

Utbildningar som ger jobb

Utbildningar som ger jobb med hög livslön

Ofta lönar det sig att plugga vidare efter gymnasiet – men inte alltid. Här är de utbildningar som ger jobb med högst respektive lägst livslön.

Privatekonomi i skolan

Privatekonomi i skolan – 9 av 10 vill att privatekonomi ska läras ut i skolan

Nio av tio svenskar vill att privatekonomi ska vara med på skolschemat och fler än hälften vill att pensionskunskap ska ingå i skolan. Det visar…

Pension 2018

Pension 2018 – Pensionärer har mer pengar nu än när de jobbade

Majoriteten av svenska pensionärer har mer pengar att röra sig med nu än när de arbetade. Det visar en sammanställning från SVT Nyheter som bygger…

Visa fler